Σε δίκη ως εγκληματίες πολέμου οδηγούνται πρώην διοικητές των FARC στην Κολομβία

Oι κατηγορούμενοι της υπόθεσης υπ΄αριθμόν 001, έχουν 30 μέρες να τοποθετηθούν για τις αποδιδόμενε κατηγορίες, διαφορετικά αντιμετωπίζουν φυλάκιση ως και 20 ετών.

Συνεχίζεται ο αυταρχισμός του κράτους των νικητών στην Κολομβία, όπου όπως ανακοινώθηκε από το “Ειδικό δικαστικό σώμα για την ειρήνη” (JEP) την Πέμπτη, οδηγούνται σε δικαστήριο οχτώ πρώην διοικητές των FARC και μάλιστα ως εγκληματίες πολέμου. Πιο συγκεκριμένα, το κατηγορητήριο αφορά την απαγωγή χιλιάδων πολιτών στη διάρκεια του εμφυλίου Κολομβίας, όπως και τη διάπραξη δολοφονιών, βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας.

Το JEP αποτελεί τμήμα της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2016, το οποίο προβλέπει επίσης συγκριτικά χαμηλές ποινές και οι κατηγορούμενοι της υπόθεσης υπ΄αριθμόν 001, έχουν 30 μέρες να τοποθετηθούν για τις αποδιδόμενε κατηγορίες, διαφορετικά αντιμετωπίζουν φυλάκιση ως και 20 ετών. Με τα ως τώρα δεδομένα μια ομολογία εκ μέρους των κατηγορουμένων θεωρείται πιθανή, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις απαγωγές, για τις οποίες ήδη από πέρσι η ηγεσία του πολιτικού κόμματος των FARC, το οποίο προ ημερών μετονομάστηκε σε “Κοινό Κόμμα” (Comunes), ζήτησε “συγγνώμη” με ανοιχτή επιστολή της. Ο επικεφαλής του κόμματος, μιλώντας σε τοπικό ραδιόφωνο για το θέμα, υποστήριξε πως “από την αρχή παραδεχτήκαμε αυτό το πράγμα. Οι απαγωγές ήταν ένα πολύ περίπλοκο θέμα, τώρα αρχίζουμε να αναγνωρίζουμε τα λάθη που κάναμε”.

Αν και το JEP συστάθηκε αρχικά με την πρόθεση να διερευνήσει αδικήματα και από τις δύο εμπλεκόμενες στον εμφύλιο πλευρές, τελικά τροποποιήθηκε σε ετεροβαρή προς τα FARC κατεύθυνση το 2018, όταν η κυβέρνηση Ντούκε πέτυχε να διαχωριστούν τα εγκλήματα των στρατιωτικών από τις υπόλοιπες υποθέσεις, κάτι που το πολιτικό κόμμα FARC είχε χαρακτηρίσει “αντισυνταγματικό”.

Δεν είναι φυσικά το μόνο μέρος της ειρηνευτικής συμφωνίας που παραμένει είτε ανεφάρμοστο είτε τροποποιείται επί τα χείρω για τους πρώην αντάρτες, αφού ακόμα παραμένουν παράνομα στις φυλακές πρώην μαχητές των FARC, ενώ η αναδιανομή γης που προέβλεπε η συμφωνία ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Το σοβαρότερο όμως είναι ότι συνεχίζεται αμείωτη η δολοφονική βία κατά πρώην ανταρτών και άλλων κοινωνικών αγωνιστών. Από την κατάθεση των όπλων και μετά πάνω από 250 πρώην μαχητές έχουν πέσει θύματα πολιτικών δολοφονιών, ενώ το 2021 καταγράφεται ήδη ως ένα από τα φονικότερα μετά το 2016, καθώς κάθε 41 λεπτά δολοφονείται ένας κοινωνικός αγωνιστής, κάθε 5 μέρες πέφτε νεκρός κάποιος πρώην μαχητής, ενώ κάθε 4 μέρες πραγματοποιείται μακελειό σε βάρος αμάχων, με την κυβέρνηση να παραμένει θεατή – στην επιεικέστερη των περιπτώσεων.

Με πληροφορίες από Junge Welt

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: