Σε “ατομική πράξη ψυχοπαθούς” προσπαθούν να αποδώσουν οι ΗΠΑ την επίθεση στην κουβανική πρεσβεία της Ουάσινγκτον

Παρότι οι δηλώσεις του 42χρονου συλληφθέντα Αλεξάντερ Αλάζο υποδεικνύουν πολιτική πράξη, τα αμερικανικά ΜΜΕ και οι Κουβανοί αντικαθεστωτικοί προσπαθούν να παρουσιάσουν την τρομοκρατική πράξη ως απολίτικη ατομική ενέργεια ενός ψυχικά διαταραγμένου ατόμου. 

Σιγή ιχθύος εξακολουθούν να τηρούν κυβέρνηση και υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ για την ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε στην πρεσβεία της Κούβας στην Ουάσινγκτον πριν λίγες μέρες. Σε άρθρο της Γκράνμα, οργάνου του ΚΚ Κούβας, οι ΗΠΑ κατηγορούνται “για δύο μέτρα και δύο σταθμά” στο ζήτημα της τρομοκρατίας, προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες που δόθηκαν για το δράστη και τα κίνητρά του είναι “ελάχιστες και ανεπαρκείς”. Παρότι οι δηλώσεις του 42χρονου συλληφθέντα Αλεξάντερ Αλάζο υποδεικνύουν πολιτική πράξη, τα αμερικανικά ΜΜΕ και οι Κουβανοί αντικαθεστωτικοί προσπαθούν να παρουσιάσουν την τρομοκρατική πράξη ως απολίτικη ατομική ενέργεια ενός ψυχικά διαταραγμένου ατόμου.

Ο πρέσβης της Κούβας στις ΗΠΑ, Χοσέ Ραμόν Καμπάνιας, υποστήριξε πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν τήρησε όσα προβλέπονται από τη Συμφωνία της Βιέννης το 1961 σε σχέση με την προστασία των διπλωματικών αποστολών διεθνώς. Ένα βήμα παραπάνω κάνει η δημοσιογράφος από την Αργεντινή Στέλλα Καλόνι, που σε άρθρο της στο πόρταλ Cubadebate αναφέρει πως “η επίθεση δε θα μπορούσε να γίνει ποτέ χωρίς τη συνέργεια της κυβέρνησης”.

Η ίδια η εξέλιξη της πράξης δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Σύμφωνα το Associated Press, ο Αλάζο προσπάθησε αρχικά κατά τις 2 τα ξημερώματα να κάψει μια κουβανική σημαία μπροστά στην πρεσβεία. Όταν δεν τα κατάφερε, άρχισε να ανεμίζει μια σημαία των ΗΠΑ φωνάζοντας “Είμαι ένας γιάνκης”. Στη συνέχεια άρπαξε το όπλο του από το αυτοκίνητο κι άρχισε να πυροβολεί. Με δεδομένο ότι η διπλωματική αποστολή της Κούβας βρίσκεται μεταξύ των πρεσβειών Πολωνίας και Λιθουανίας, κοντά στο Λευκό Οίκο, είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς για ποιο λόγο δεν μπορούσε να αποτραπεί έγκαιρα η επίθεση.

Την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης ζήτησε και η οργάνωση δικαιωμάτων “Pastors for Peace” από τον υπουργό εξωτερικό Μάικ Πομπέο. Τόνισε επίσης πως οι εχθρικές επιθέσεις της κυβέρνησης Τραμπ στην Κούβα δημιούργησαν ένα κλίμα “στο οποίο οι εχθροί του νησιού θεωρούν πως τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες είναι δίκαιες και υπό νομική προστασία”.

Προς το παρόν η μόνη επίσημη τοποθέτηση από πλευράς ΗΠΑ είναι μια ανάρτηση της επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Κούβα, Μάρα Τέκαχ, που καταδίκασε το γεγονός μέσω τουίτερ. Η κουβανική κυβέρνηση όμως δεν αρκείται σε αυτές τις χλιαρές αντιδράσεις, τονίζοντας πως η ένοπλη επίθεση σε πρεσβεία άλλης χώρας δε γίνεται να αντιμετωπίζεται ως “περιστατικό περιορισμένης εμβέλειας”.

Το αφήγημα του ψυχοπαθούς στηρίζουν τα μέσα των αντικαθεστωτικών Κουβανών στις ΗΠΑ, που κάνουν λόγο για “ψυχικά προβλήματα και απουσία πολιτικών κινήτρων”, για “ελλιπή δράση των ψυχοφαρμάκων που λάμβανε” ή και για “φιλήσυχο οικογενειάρχη, που βρέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ψυχικής ανάγκης”.

Με πληροφορίες από jungewelt.de

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: