Σε αποχή από τις επαναληπτικές εκλογές στο δήμο Κωνσταντινούπολης καλεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

Σε αποχή καλεί στην επαναληπτική αναμέτρηση μεταξύ του πρωθυπουργικού και του κεμαλικού υποψηφίου για το μητροπολιτικό δήμο Κωνσταντινούπολης το ΤΚΡ, αρνούμενο να νομιμοποιήσει την περιφρόνηση της λαϊκής ετυμηγορίας την 31η Μαρτίου.

Ανακοίνωση εξέδωσε χθες το ΤΚΡ, σχετικά με τη διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες γίνονται κατόπιν δικαστικού πραξικοπήματος με μεθόδευση της κυβέρνησης Ερντογάν, που από την πρώτη στιγμή αρνείται την ήττα του υποψηφίου της προς όφελος των κεμαλιστών. Οι Τούρκοι κομμουνιστές αρνούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία, θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο νομιμοποιείται η ακύρωση της λαϊκής ετυμηγορίας στις προηγούμενες εκλογές, επισημαίνοντας παράλληλα το ψευδοδίλημμα μεταξύ των δύο υποψηφίων της τουρκικής άρχουσας τάξης, που συναγωνίζονται στην προάσπιση αντιδραστικών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Προς το λαό μας:

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας είχε άμεσα δηλώσει πως η ακύρωση των εκλογών για το μητροπολιτικό δήμο Κωνσταντινούπολης ήταν άνομος, ακριβώς μετά την απόφαση της ακύρωσης και πως ο Εκρέμ Ιμάμογλου είχε εκλεγεί δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου. Επίσης πως η υποψήφια του ΤΚΡ για τις εκλογές της 31ης Μαρτίου, Ζεχρά Γκιουνέρ Καράογλου, δε θα κατέβαινε ξανά υποψήφια για οποιαδήποτε επαναληπτική εκλογή.

Φυσική απόρροια αυτής της στάσης είναι η αποχή από τις παράνομες εκλογές της 23ης Ιούνη και η απόρριψη κάθε συμμετοχής στις κάλπες. Ωστόσο, ο υποψήφιος που κέρδισε τις εκλογές και η πολιτική συμμαχία που τον στήριξε υιοθέτησε μια διαφορετική στάση και αποφάσισε να συμμετάσχει στις εκλογές, καθιστώντας στην πραγματικότητα αδύνατο ένα αποτελεσματικό ρεπορτάζ.

Η δικαιολογία “Μπορούμε να κερδίσουμε σε κάθε περίπτωση”, είναι ανάρμοστη και συγκαλύπτει το πραγματικό πρόβλημα. Το πραγματικό πρόβλημα για την Τουρκία δεν είναι αν ο Ιμάμογλου ή ο Γιλντιρίμ κερδίσει τις εκλογές. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ο εξόφθαλμος σφετερισμός της καθολικής ψηφοφορίας, κι αυτή η κλοπή δυστυχώς έγινε αποδεκτή.

Ακόμα χειρότερα, τόσο το ΑΚΡ (σ.σ το κόμμα του Ερντογάν) όσο και η αντιπολίτευση συστηματικά αποπειράθηκαν να μη μετατραπεί η 23η Ιούνη σε δημοψήφισμα όπου το κυβερνών κόμμα θα μπορούσε ολοκληρωτικά να αμφισβητηθεί και ενισχύθηκαν ανοιχτές και καλυμμένες προσπάθεις για ομολοποίηση των σχέσεων με τους αρχιτέκτοντες της παρανομίας στις 31η Μάρτη.

[…]

Όταν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας είπε “Ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου”, δεν τον υπερασπιζόταν, ούτε τις πολιτικές που αντιπροσωπεύει, αλλά μια βελτιωμένη αντίληψη δικαιοσύνης. Αυτή η αντίληψη είναι ο βασικός λόγος που μας οδήγησε να αγνοήσουμε την απόφαση του ίδιου και της συμμαχίας του να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές εκλογές και να κάλεσουμε σε μαζική αποχή.

Ωστόσο, τόσο η αντίληψή μας για τη δικαιοσύνη, όσο και η πολιτική μας ευθύνη μας υποχρεώνουν να τηρήσουμε τη στάση μας σχετικά με την απόφαση ακύρωσης των εκλογών, ενάντια στην αντιδραστική συμφωνία προς όφελος των αγορών, που επιβλήθηκαν στο λαό μας στη διάρκεια της επαναληπτικής εκλογικής διαδικασίας.

Τα μέλη του ΤΚΡ δε θα πάνε στις κάλπες για να δείξουν πως δεν είμαστε καταδικασμένοι σε αυτή τη συμφωνία, με την οποία πολλοί άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι, αλλά σιωπηλοί για την ώρα, για να είμαστε προετοιμασμένοι για τις επικίνδυνες εξελίξεις που θα αναδυθούν μετά τις εκλογές και να μην είναι τμήμα της απόπειρας νομιμοποίησης των αντιδραστικών πολιτικών.

Δεν είναι κάλεσμα σε αποχή απλώς, αλλά πολιτική στάση. Το κόμμα μας δρα γνωρίζοντας πως οι εργαζόμενοι της Τουρκίας θα χρειαστούν κι άλλο αυτή τη στάση στις 24 Ιούνη.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: