Σαρωτική επικράτηση Πούτιν με 75%-Καταγγελίες για διπλοψηφίες από τον υποψήφιο του ΚΚΡΟ

Βασικός “αντίπαλος” του Πούτιν το ποσοστό συμμετοχής, που προσπάθησε να ενισχύσει υποσχόμενος ακόμα και κινητά τηλέφωνα, για την καλύτερη σέλφι εντός εκλογικών τμημάτων

Χωρίς έκπληξη κύλησαν οι ρωσικές εκλογές, με τον Πούτιν να λαμβάνει την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ποσοστό περί το 75% (στην Κριμαία, για ευνόητους λόγους άγγιξε το 91%), αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση, ενώ το ποσοστό συμμετοχής κυμαίνεται περί το 60% με βάση τα ως τώρα δεδομένα.

Ο ίδιος ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι θα ήθελε η συμμετοχή να φτάσει το 70%, στόχος για τον οποία επιστρατεύτηκαν ακόμα και… διαγωνισμοί σέλφι μέσα σε εκλογικά τμήματα, με έπαθλο μεταξύ άλλων iphone και ipad. Το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής, ως συνήθως καταγράφεται μεταξύ των περίπου 2 εκ. Ρώσων πολιτών του εξωτερικού, από τους οποίους περίπου 1 στους 4 πήγε να ψηφίσει, μεταξύ των οποίων ο ένθερμος υποστηρικτής του Ρώσου προέδρου Ζεράρ Ντεπαρντιέ, που έριξε την “παρθενική” του ψήφο ως πολιτογραφημένος -από το 2013- Ρώσος δηλώνοντας πως νιώθει “Πατριωτισμό και αγάπη για τη Ρωσία”.

Δεύτερος με μεγάλη διαφορά αναδεικνύεται ο υποψήφιος του ΚΚΡΟ, Πάβελ Γκρουτινίν, συγκεντρώνοντας περί το 11%, ενώ στις πρώτες του δηλώσεις έκανε λόγο για “προσβολές” που δέχθηκε ο ίδιος και το κόμμα του, και κατήγγειλε περιπτώσεις διπλο -και τριπλοψηφιών και “ανέντιμης καταγραφής ψήφων”, επιφυλασσόμενος για περεταίρω κινήσεις αντίδρασης στο μέλλον. Ο δε ηγέτης του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, κατήγγειλε τον αποκλεισμό του κόμματος από τηλεοπτικά μέσα κατά την προεκλογική περίοδο. Παράλληλα δήλωσε ικανοποιημένος για την “αξιοπρεπή” εκστρατεία του κόμματός του και προέταξε την ανάγκη η χώρα να κάνει στροφή προς τα αριστερά.

Ποσοστό κάτω του 7% φαίνεται να λαμβάνει ο “βετεράνος” υπερεθνικιστής Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, ενώ η φιλελεύθερη δυτικόφιλη αντιπολίτευση, της οποίας ο πλέον προβεβλημένος εκπρόσωπος και χαϊδεμένος της Δύσης Αλεξέι Ναβάλνι, αποκλείστηκε από τη συμμετοχή στις εκλογές λόγω προηγούμενων καταδικών του για υπεξαίρεση, εκπροσωπήθηκε πρωτίστως από την Ξένια Σόπτσακ, την “Πάρις Χίλτον της Ρωσίας”,  κόρη του δολοφονηθέντος δημάρχου Πετρούπολης, που συγκέντρωσε ποσοστό κάτω του 3%. Στις δηλώσεις της η Σόπτσακ δήλωσε διατεθειμένη να συζητήσει τόσο με τον Πούτιν, όσο και με τον Ναβάλνι, ενώ παρά τις παρατυπίες που κατήγγειλε αναγνώρισε ότι η συγκεκριμένη αναμέτρηση διεξήχθη σε πιο ανοιχτό κλίμα σε σχέση με τις προηγούμενες.

Στην πρώτη του εμφάνιση μπροστά στους οπαδούς του στην Κόκκινη Πλατεία σε πανηγυρικό κλίμα, ο Πούτιν υπογράμμισε το προφίλ του ως “εθνικού ηγέτη” και “μέλους ομάδας”, με το σύνθημα “Ρωσία, Ρωσία” να κυριαρχεί.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: