Ρουθούνι δε θα μείνει στην Κολομβία – Δύο νέες δολοφονίες πρώην ανταρτών των FARC

Τη δική της “Βάρκιζα” εξακολουθεί να ζει η Κολομβία, καθώς τρία χρόνια μετά την υπογραφή της υποτιθέμενης ειρηνευτικής συμφωνίας έχουν δολοφονηθεί πάνω από 200 άνθρωποι για πολιτικούς λόγους.

Δύο νέες εν ψυχρώ δολοφονίες πρώην ανταρτών των FARC – EP (Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας – Λαϊκός Στρατός), που έχουν μετατραπεί σε νόμιμο κόμμα με το ίδιο ακρωνύμιο, FARC (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Comun – Επαναστατική Εναλλακτική Δύναμη της Πλειοψηφίας), σημειώθηκαν τη Δευτέρα.

Τα τελευταία θύματα, είναι ο Άντερσον Πέρεζ Οσόριο, 25 ετών, ο οποίος δραστηριοποιούνταν στη λεγόμενη «μεταβατική ζώνη» του δήμου Καλότο της επαρχίας Κάουκα, μιας επαρχίας που μόνη της μετράει ήδη 29 δολοφονημένους αντάρτες. Ήταν μέλος του Συνεταιρισμού Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας «Multiactiva Ecomun», ενώ είχε πάρει μέρος ως ηθοποιός στην ταινία «Ιστορίες του Πολέμου». Επίσης, ο Ντανιέλ Εστερίγια, που δολοφονήθηκε από πυρά αγνώστων που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, στην επαρχία Ναρίνιο στα νοτιοανατολικά.

Οι δολοφονίες πρώην στελεχών, μελών και φίλων των FARC σε όλη τη χώρα από την υπογραφή της λεγόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας το Νοέμβρη του 2016 -μετά από 4 χρόνια διαπραγματεύσεων των ανταρτών με την κυβέρνηση στην Αβάνα και την εγκατάλειψη των όπλων- έφτασαν τις 136, ενώ σε αυτά τα τρία χρόνια έχουν δολοφονηθεί πάνω από 500 αγωνιστές λαϊκών οργανώσεων.

Αυτή η άσχημη κατάσταση καταγγέλλεται από το Κολομβιάνικο ΚΚ, τη FARC και άλλες δυνάμεις, απαιτώντας από την κυβέρνηση του αντιδραστικού Ιβάν Ντούκε να πάρει μέτρα για την καταστολή των παραστρατιωτικών, που στην πραγματικότητα δρουν με την ανοχή του αστικού κράτους, όπως έκαναν και τα περίπου 50 χρόνια της ένοπλης σύγκρουσης. Πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα προειδοποιούν και εκφράζουν ανησυχία να μην επαναληφθεί η γενοκτονία των δεκαετιών 1980 και 1990, όταν εκτελέστηκαν από παραστρατιωτικούς και το στρατό πάνω από 5.000 μέλη και στελέχη της «Πατριωτικής Ένωσης» (οργάνωσης που είχαν δημιουργήσει οι FARC – EP μαζί με το Κολομβιάνικο ΚΚ), ανάμεσά τους και δύο προεδρικοί υποψήφιοι.

Με πληροφορίες από 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: