Ρεπορτάζ ΣΚΑΪ: “Το θρυλικό σοβιετικό Τ-34 συνέβαλε στην ήττα της Σοβιετικής Ένωσης από τη Γερμανία…

Όταν οι μύχιοι πόθοι συναντούν το google translate

Απλή γκάφα ή μύχιοι αντικομμουνιστικοί πόθοι; Το ένα δεν αποκλείει το άλλο…

Ο ΣΚΑΪ μετέφρασε και αναδημοσίευσε ένα οικολογικό ρεπορτάζ του BBC, με ιστορικές-πολιτικές προεκτάσεις. Ως γνωστόν, οι πολικές αρκούδες είναι ένα από τα θύματα των κλιματικών αλλαγών και όταν υποχωρούν οι πάγοι, ωθούνται ολοένα και νοτιότερα προς αναζήτηση τροφής, προκαλώντας ενίοτε αναστάτωση σε κατοικημένες περιοχές. Αυτή τη φορά, όμως, υπήρχε μια ιδιαίτερη εξέλιξη.

Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες ο Σεργκέι Κάβρι, εργαζόμενος της WWF, διακρίνεται μια πολική αρκούδα στην οποία κάποιος ζωγράφισε το εξής: “Τ-34”. Πρόκειται για ένα θρυλικό άρμα μάχης του Κόκκινου Στρατού που συνέβαλε καθοριστικά στην ήττα της Ναζιστικής Γερμανίας, με τον δράστη του… “κινούμενου γκράφιτι” να θέλει πιθανότατα να αποδώσει φόρο τιμής στη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη.

Ωστόσο, η ενέργεια αυτή, ανεξάρτητα από την αρχική πρόθεση, ενδέχεται να έχει δυσάρεστο αποτέλεσμα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του ζώου, που χάνει έτσι το πλεονέκτημα της κάλυψής του από τους κυνηγούς μες στο χιόνι, μέχρι να ξεθωριάσει το χρώμα από τη ζωγραφιά στο τρίχωμά του.

Ταυτόχρονα, παραμένουν ανοιχτά ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο έγινε ο επιχρωματισμός του ζώου και το ακριβές σημείο στο οποίο έγινε η λήψη του πλάνου. Το βασικό πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως η αναγκαστική στενότερη επαφή μεταξύ των αρκούδων και των κατοίκων της Σιβηρίας εγκυμονεί κινδύνους και για τις δύο πλευρές. Οι αρκούδες αντιμετωπίζουν θανάσιμο κίνδυνο από τη γενική υπερθέρμανση του πλανήτη που απειλεί με αφανισμό τον πληθυσμό τους. Ενώ οι Ρώσοι της Άπω Ανατολής βρίσκονται ολοένα και πιο συχνά αντιμέτωποι με τις αρκούδες-“εισβολείς” που ψάχνουν τροφή και αναγκάζουν τις αρχές να κηρύξουν ολόκληρες περιοχές της Αρκτικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πού κολλάει όμως το λατρευτό μας κανάλι σε όλα τα παραπάνω; Πολύ απλά, έκανε μια μικρή λαθροχειρία (;) μεταφράζοντας το αρχικό ρεπορτάζ του BBC, σημειώνοντας τα εξής: “Το T-34 ήταν ένα τανκ που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ήττα της Σοβιετικής Ένωσης από τη ναζιστική Γερμανία στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο” (η υπογράμμιση είναι δική μας).

Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για απλό λάθος που οφείλεται σε κακή μετάφραση του πρωτότυπου και σε άλλη περίπτωση θα περνούσε απαρατήρητο. Όχι όμως όταν μιλάμε για ένα κανάλι με συνεπή αντικομμουνιστική στάση, που έχει δείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αν περνούσε από το χέρι του θα έγραφε διαφορετικά την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ακόμα και σε ένα ρεπορτάζ για τις πολ(ιτ)ικές αρκούδες -που ελπίζουμε να μη συμπεριληφθούν μελλοντικά στα “θύματα του Στάλιν” και του “κόκκινου ολοκληρωτισμού”.

Κι έτσι επιστρέφουμε στο αρχικό ερώτημα της ανάρτησης: Απλή γκάφα ή μύχιοι αντικομμουνιστικοί πόθοι;

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: