Reichsbürger: Νοσταλγοί του Κάιζερ επιδιώκουν τη συγκρότηση στρατού στη Γερμανία

Το πιο ιδιόρρυθμο ακροδεξιό κίνημα της Γερμανίας αύξησε τον αριθμό των μελών του κατά 56% μέσα σε ένα χρόνο. Reichsbürger είναι η επωνυμία που χρησιμοποιείται για μια χαλαρά συνδεόμενη ομάδα Γερμανών, που πιστεύουν πως ισχύουν ακόμα τα σύνορα της Γερμανικής Αυτοκρατορίας του 1871.Η ομάδα προσπαθήσει επίσης να χτίσει στρατό και να προετοιμαστεί για τη “μέρα του ξεκαθαρίσματος”.

Η άνοδος του Afd στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές, αλλά και σε δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος, είναι το γνωστότερο, αλλά όχι το μόνο κρούσμα της ενίσχυσης της ακροδεξιάς στη γερμανική κοινωνία. Ένα σαφώς μικρότερης εμβέλειας, αλλά αποδεδειγμένα βίαιο κίνημα με αναφορές στο αυτοκρατορικό παρελθόν της Γερμανίας, το Reichsbürger (πολίτες του Ράιχ), έχει κάνει αισθητή την παρουσία του τα τελευταία χρόνια και φαίνεται να έχει σημαντική δυναμική αύξησης των μελών του. Για μια συνοπτική παρουσίαση της οργάνωσης μεταφράζουμε σήμερα συνοπτικό άρθρο από την αγγλική έκδοση της Deutsche Welle.

To ακροδεξιό κίνημα Reichsbürger μεγαλώνει και χτίζει στρατό

Γερμανικά μέσα αναφέρουν ότι η αντικυβερνητική ομάδα έχει μεγαλώσει κατά 56% ανερχόμενη σε 15.600 μέλη. Οι υπηρεσίες ασφαλείας ανησυχούν πως η προπαγάνδα περί ενός “στρατού Reichsbürger” θα πυροδοτήσει επιθέσεις.

Το πιο ιδιόρρυθμο ακροδεξιό κίνημα της Γερμανίας αύξησε τον αριθμό των μελών του κατά 56% μέσα σε ένα χρόνο, ανέφεραν τοπικά μέσα την Παρασκευή. Η ομάδα Reichsbürger προσπαθήσει επίσης να χτίσει στρατό και να προετοιμαστεί για τη “μέρα του ξεκαθαρίσματος”, σύμφωνα με το περιοδικό Focus.

Reichsbürger είναι η επωνυμία που χρησιμοποιείται για μια χαλαρά συνδεόμενη ομάδα Γερμανών, που πιστεύουν πως ισχύουν ακόμα τα σύνορα της Γερμανικής Αυτοκρατορίας του 1871 και πως οι κυβερνήσεις από την περίοδο των ναζί (περιλαμβανομένων και των ιδίων) κι εξής είναι παράνομες, παρότι πολλοί εξ αυτών ομνύουν σε αντισημιτικές ιδεολογίες.

Θεωρούν πως η σύγχρονη Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας είναι μια κυβέρνηση μαριονέτα ελεγχόμενη από τους συμμάχους του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

“Προετοιμασία για τη μέρα Χ”

Αν και συνήθως αντιμετωπίζεται περιφρονητικά ως ετερόκλητη ένωση ιδεολογικών ριζοσπαστών, το Reichsbürger καταλαμβάνει ολοένα συχνότερα τα πρωτοσέλιδα μετά από μια σειρά βίαιων ενεργειών τα τελευταία δύο χρόνια, περιλαμβανομένης της δολοφονίας ενός αστυνομικού στη βαυαρική πόλη Georgensgmünd

Μετά από αίτημα στις Γερμανικές Υπηρεσίες Εσωτερικής Ασφάλειας, το Focus ανέφερε πως ο αριθμός των οπαδών του Reichsbürger ως το Γενάρη είχε αυξηθεί σε 15.600, πάνω από 50% πάνω σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ο μεγαλύτερος αριθμός υποστηρικτών κατοικεί στη Βαυαρία, που έχει περίπου 3500 μέλη του Reicsbürger.

“Έχουν αρχίσει να οργανώνονται για την ημέρα Χ”, γράφει το Focus, αναφερόμενο σε μια φαντασιακή μέρα ξεκαθαρίσματος ή εξέγερσης ενάντια στη γερμανική κυβέρνηση. Επίσης προσπαθούν κατά τα φαινόμενα να συγκροτήσουν στρατό.

Παρότι η ασύνδετη φύση της οργάνωσης καθιστά την απειλή σημαντικής βίας σχετικά χαμηλή, οι υπηρεσίες ασφαλείας ανησυχούν πως η προπαγάνδου του Reichsbürger περί πολιτοφυλακής θα εμπνεύσει επιθέσεις μοναχικών λύκων και θα αυθήσει το παράνομο εμπόριο όπλων. Πάνω από 1.000 μέλη του Reichsbürger έχουν μία ή παραπάνω νόμιμες άδειες οπλοφορίας.

Δύσκολες Νύχτες

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: