Ρατσισμός στη Γαλλία – Κοπέλα που θα ενσαρκώσει την Ιωάννα της Λωραίνης στοχοποιείται από ακροδεξιούς ως “μιγάδα”

Ακροδεξιοί κύκλοι έχουν εξαπολύσει ρατσιστική εκστρατεία κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου γίνεται λόγος για “Προπαγάνδα υπέρ μιγάδων”, ενώ άλλος χρήστης του Twitter παρομοίασε τη νεαρή κοπέλα με “μακάκα”.

Σάλο έχει προκαλέσει στη Γαλλία η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής στην Ορλεάνη της Γαλλίας, να επιλέξει την 17χρονη Edey Gamassou, κόρη ενός άντρα από το Μπενίν της Αφρικής και μιας Πολωνής, να ενσαρκώσει την Ιωάννα της Λωραίνης στις γιορτές που γίνονται κάθε χρόνο σε ανάμνηση της νίκης της επί των Άγγλων το 1429. Στη γιορτή αυτή γίνεται παρέλαση όπου ντυμένη με μεσαιωνική πανοπλία και ξίφος διασχίζει την πόλη πάνω σε άλογο. Ακροδεξιοί κύκλοι έχουν εξαπολύσει ρατσιστική εκστρατεία κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου γίνεται λόγος για “Προπαγάνδα υπέρ μιγάδων”, ενώ άλλος χρήστης του Twitter παρομοίασε τη νεαρή κοπέλα με “μακάκα”. Η Gamassou έχει την αμέριστη στήριξη τόσο του δημάρχου Ορλεάνης και της Γαλλίδας υπουργού ισότητας, όσο και των μελών της επιτροπής που την εξέλεξε ανάμεσα σε 250 υποψήφιες, καθώς πληρεί όλα τα κριτήρια: μόνιμη κάτοικος της πόλης εδώ και μια δεκαετία, καλή μαθήτρια, αφοσιωμένη καθολική με στόχο να σπουδάσει σε καθολικό πανεπιστήμιο και με εθελοντική δράση στους προσκόπους.

Αυτά όμως δεν κατευνάζουν τους πικρόχολους ρατσιστές, που προσφεύγουν σε αστειάκια του τύπου “Σε λίγο καιρό θα παίξει κι ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ το Νέλσον Μαντέλα”, ξεχνώντας ότι κάποτε ο ίδιο είχε ενσαρκώσει τον Αλέξανδρο Δουμά, γιο μιας μαύρης σκλάβας από την Καραϊβική. Άλλοι δεν παραλείπουν να αναμείξουν και μια άσχετη με το θέμα αντιϊσλαμική κριτική, κινδυνολογώντας πως “Του χρόνου η Ζαν ντ’ Αρκ θα φοράει μπούρκα” , ενώ η “λευκότητα” της ιστορικής Ιωάννας αποτελεί αγαπημένο επιχείρημα αυτής της κατηγορίας σχολιαστών. Η διαδικτυακή αυτή σπίλωση έχει κινητοποιήσει και την κρατική εισαγγελία, που διέταξε έρευνα στα εμπλεκόμενα μέσα περί εξύβρισης. Η ίδια η θιγόμενη δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί δημόσια για τις συζητήσεις σχετικά με το χρώμα του δέρματος και την καταγωγή της, ο πατέρας της που δέχτηκε να εμφανιστεί, τόνισε πως η κόρη του δεν έρχεται ευτυχώς σε τακτική επαφή με τέτοιους είδους σχόλια γιατί δε διαθέτει λογαριασμούς σε ΜΚΔ και έχει κινητό εδώ και μόλις έξι μήνες.

Πληροφορίες από taz

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: