Πυροβολήστε τον κορονοϊό – Ουρές στα καταστήματα όπλων κάνουν οι Αμερικανοί εν μέσω πανδημίας

Ανάμεσα στους αγοραστές βρίσκονται και άνθρωποι που για πρώτη φορά αγοράζουν όπλο, ανήσυχοι για τις μελλοντικές εξελίξεις, αλλά και κάτοχοι όπλων που φοβούνται ότι στη διάρκεια της έκτακτης ανάγκης η κυβέρνηση ενδεχομένως να επιβάλλει περιορισμούς στην αγορά όπλων.

Η πιθανά ανεξέλεγκτη διάσταση που αρχίζει να λαμβάνει η πανδημία και στις ΗΠΑ, όπου μέχρι πριν λίγες μόνο εβδομάδες ο Ντόναλντ Τραμπ μιλούσε για κάτι “που θα φύγει μόνο του τον Απρίλη”, οδηγεί τους Αμερικανούς σωρηδόν στα καταστήματα όπλων, φοβούμενοι τις κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και πιθανών περιοριστικών μέτρων στη χώρα.

Οι πωλήσεις όπλων έχουν εκτοξευθεί σε όλες τις πολιτείες, ιδιαίτερα έντονη είναι η αύξηση ωστόσο σε πολιτείες βαριά πληττόμενες, όπως η Καλιφόρνια, η Νέα Υόρκη και η Ουάσινγκτον. Ανάμεσα στους αγοραστές βρίσκονται και άνθρωποι που για πρώτη φορά αγοράζουν όπλο, ανήσυχοι για τις μελλοντικές εξελίξεις, αλλά και κάτοχοι όπλων που φοβούνται ότι στη διάρκεια της έκτακτης ανάγκης η κυβέρνηση ενδεχομένως να επιβάλλει περιορισμούς στην αγορά όπλων.

Μια πρώτη άνοδος στις πωλήσεις είχε παρατηρηθεί πριν ακόμα βεβαιωθούν κρούσματα στις ΗΠΑ, όταν Αμερικανοί ασιατικής καταγωγής αγόραζαν όπλα μετά από περιστατικά ρατσιστικών επιθέσεων σε μια σειρά χώρες λόγω της αρχικής εστίας του ιού στην Κίνα.

Αυξημένες πωλήσεις ωστόσο παρατηρούνται και σε άλλες πολιτείες, ιδιαίτερα την Αλαμπάμα, το Ουισκόνσιν και το Ντελαγουέρ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα πώλησης σφαιρών, Ammo.com, η αύξηση ξεπέρασε το 300% μεταξύ 23 Φλεβάρη και 15 Μάρτη σε σχέση με τις αρχές του χρόνου. Ο διευθυντής μάρκετινγκ της επιχείρησης δήλωσε πως τέτοια αύξηση είναι συνήθης σε καιρούς αιφνιδιαστικών πολιτικών γεγονότων ή οικονομικής ανασφάλειας, όταν οι άνθρωποι νιώθουν ότι τα δικαιώματά τους μπορεί να περιοριστούν, αλλά είναι η πρώτη φορά που ένας ιός δίνει ώθηση στις πωλήσεις.

Ήδη οι υποστηρικτές του περιορισμού της οπλοκατοχής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι με το ήδη εκτεταμένο κλείσιμο σχολείων σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ, παιδιά και έφηβοι βρίσκονται μέσα σε σπίτια με όπλα χωρίς επίβλεψη και μέτρα ασφαλείας. “Δυστυχώς ξέρουμε όχι μόνο ότι περισσότερα όπλα δεν σε κάνουν πιο ασφαλή, αλλά ότι ισχύει το αντίθετο”, λέει ένας από τους αντιπάλους της οπλοκατοχής, ο Κρις Μπράουν, προσθέτοντας ότι οι επισφαλείς πρακτικές αποθήκευσης των όπλων οδηγούν σε ατυχήματα με πυροβολισμούς εντός σπιτιών. “Κάθε μέρα περίπου 8 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από αυτά τα περιστατικά “οικογενειακών πυρών” που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί”.

Με πληροφορίες από The Hill

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: