Πυροβολισμός γυναίκας έξω από το Καπιτώλιο – Για “απόπειρα πραξικοπήματος” μιλά ρεπουμπλικανός βουλευτής

Ο αντιπρόεδρος Πενς διαχωρίζει πιο έντονα τη θέση του από τον Τραμπ, ενώ οι υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου παραμένουν στο Καπιτώλιο επιδιδόμενοι σε σκοταδιστικές τελετουργίες.

Συνεχίζεται το χάος στις ΗΠΑ, στα πλαίσια της έντονης ενδοαστικής αντιπαράθεσης μετά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, αλλά και στο φόντο της αναμέτρησης στη Τζόρτζια για τη γερουσία, όπου διαφαίνεται επικράτηση των Δημοκρατικών, εξασφαλίζοντας τους έτσι πιθανά την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα οπαδοί του Τραμπ κυριολεκτικά εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, το οποίο εκκενώθηκε και μπήκε σε λοκντάουν. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τραυματισμό γυναίκας με σφαίρα στο λαιμό, κι έχουν κυκλοφορήσει εικόνες που τη δείχνουν κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο, ενώ αναφέρονται ακόμα 5 νοσηλείες τραυματιών, με έναν εξ αυτών να είναι αστυνομικός.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνήτη της Βιρτζίνια, η Εθνοφρουρά της πολιτείας καθώς και 200 ακόμα άνδρες των ένοπλων σωμάτων της πολιτείας θα μεταβούν στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, η οποία ως γνωστόν ανήκει σε μια ιδιαίτερη διοικητική ενότητα, την District of Columbia, και δεν θεωρείται πολιτεία των ΗΠΑ.

https://twitter.com/jarjarbrick/status/1346917904067952645

Επιπλέον, σύμφωνα με τους New York Times, εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός στο Καπιτώλιο, ο οποίος και εξουδετερώθηκε επιτυχώς.

Την ίδια ώρα, ο ρεπουμπλικανός βουλευτής του Ιλινόι Άνταμ Κίνζιγκερ αποκάλεσε “απόπειρα πραξικοπήματος” τα όσα συμβαίνουν στο Καπιτώλιο, ενώ παράλληλα κατηγόρησε σε άλλη του ανάρτηση τον Τραμπ πως “απέτυχε να προστατέψει τη χώρα”.

Ολοένα και περισσότεροι ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να πάρουν αποστάσεις από τον Τραμπ, όπως και ο Μάικ Πενς, που μετά την ήδη διακηρυγμένη πρόθεσή του νωρίτερα να μην μπλοκάρει την επιβεβαίωση του Τζο Μπάιντεν στο προεδρικό αξίωμα στο Κογκρέσο, σε νέα του ανάρτηση ζήτησε να σταματήσει “η βία και καταστροφή” στο Καπιτώλιο, προαναγγέλλοντας νομικές διώξεις για τους εμπλεκόμενους.

Ο απερχόμενος πρόεδρος από την πλευρά του, αφού πρώτα κατηγόρησε τον Πενς “ότι δεν είχε το κουράγιο να κάνει αυτό που έπρεπε να γίνει για να προστατέψει τη χώρα και το σύνταγμα”, προσπάθησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, καλώντας τους οπαδούς του να παραμείνουν ειρηνικοί να συνεργαστούν με τις δυνάμεις ασφαλείας, χωρίς πάντως μέχρι αρχικά να ζητά την αποχώρησή τους. Στη συνέχεια, κάτω από την πίεση και μετά το διάγγελμα Μπάιντεν, ο Τραμπ αναγκάστηκε να εμφανιστεί στην τηλεόραση, όπου δήλωσε πως “σας αγαπάμε, είστε ξεχωριστοί, ξέρω πως νιώθετε”, αλλά τους ζήτησε να “πάνε σπίτι”, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του περί “κλεμμένων εκλογών”.

Tην ίδια στιγμή, τα ακροδεξιά πλήθη παραμένουν συγκεντρωμένα έξω από το Καπιτώλιο, επιδιδόμενα σε διάφορες τελετουργίες εμπνευσμένες από τις παραδόσεις της Κου-Κλουξ-Κλαν, όπως την ανέγερση σταυρού στο προαύλιο του κτιρίου.

Ενώ κάποιος από τους μπουκαδόρους στο κτίριο, πόζαρε γελαστός με το αναμνηστικό που πήρε κατά την επίσκεψή του:

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: