“Προσωρινές λύσεις σημαίνουν μόνιμη δυστυχία” – Την άμεση στήριξη των σεισμοπαθών της Σμύρνης ζητά το ΤΚΡ

“Υπολογίζουν πώς θα ξεμπλέξουν, δίνοντας τα λεφτά που κοστίζουν τα ρολόγια στα χέρια τους και οι τσάντες στους ώμους τους” σημειώνουν οι Τούρκοι κομμουνιστές για τα μέτρα – ψίχουλα που ανακοινώθηκαν για τους πληττόμενους από το σεισμό κατοίκους της Σμύρνης.

Από την πρώτη στιγμή του μεγάλου σεισμού στα παράλια της Τουρκίας, με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης, το ΤΚΡ ήταν πρακτικά η μόνη πολιτική δύναμη που στάθηκε ουσιαστικά στο πλευρό των σεισμοπαθών, που έρχονται αντιμέτωποι με συνεχή κοροϊδία από την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές. Τα ημίμετρα που δίνονται για την ανακούφιση των πληγέντων από το σεισμό σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να στηριχθούν χιλιάδες οικογένειες που δεν έχουν κυριολεκτικά πού την κεφαλήν κλίναι. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η τοπική οργάνωση Σμύρνης του ΤΚΡ εξέδωσε ανακοίνωση, απαιτώντας την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ανακούφιση των συμπολιτών που βιώνουν τις συνέπειες της φυσικής καταστροφής:

Προσωρινές λύσεις σημαίνουν μόνιμη δυστυχία

Χιλιάδες συμπολίτες μας, που έχασαν τα σπίτια τους μια εβδομάδα μετά το σεισμό, ζουν σε δύσκολες συνθήκες σε σκηνές. Διάφορες υπηρεσίες του κράτους δεν έκαναν τίποτε παρά να στήσουν σκηνές και να κάψουν ξύλα. Ξέρουμε πως όλα έχουν ένα τίμημα για εκείνους.

Οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ΑΚΡ προτείνουν αστεία ποσά για ενοίκια ή μετακόμιση των θυμάτων του σεισμού. Υπολογίζουν πώς θα ξεμπλέξουν, δίνοντας τα λεφτά που κοστίζουν τα ρολόγια στα χέρια τους και οι τσάντες στους ώμους τους. Παρότι οι κάτοικοι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τις καθημερινές ανάγκες, οι τοπικές κυβερνήσεις από την άλλη, αντιμετωπίζουν το θέμα με προσωρινές λύσεις. Το ερώτημα παραμένει: “Τι θα κάνουν οι σεισμοπαθείς αφού περάσουν πέντε μήνες;”.

Η κυβέρνηση και οι τοπικές διοικήσεις δεν υπόσχονται τίποτε παραπάνω από πολιτικές που κρατούν απασχολημένους τους σεισμοπαθείς για ένα διάστημα με εύκολες λύσεις και τελικά τους αφήνουν στο έλεος της αγοράς. Ωστόσο, υπάρχει κενό μεταξύ των διαστάσεων του προβλήματος και των πολιτικών που προβάλλονται ως λύση.

Στην πρόταση που έκανε σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης σήμερα, είναι σαφές ότι τουλάχιστον 9 χιλιάδες νοικοκυριά είναι άστεγα. Επιπροσθέτως, οι εκτιμήσεις στα σπίτια με ελαφριές ζημιές και η τωρινή κατάσταση των κτιρίων δεν θεωρούνται αξιόπιστα από τους συμπολίτες μας.

Για χρόνια, κάθε γωνιά της πόλης προσφέρθηκε σε εργολάβους. Οι πολιτικές στέγασης δε σχεδιάζονται σύμφωνα με τις ανάγκες του λαού. Ως αποτέλεσμα, ξέρουμε πως υπάρχουν χιλιάδες κατοικίες στη Σμύρνη που χτίστηκαν για επενδυτικούς σκοπούς, αλλά είναι άδεια. Το γεγονός πως δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πρέπει να μείνουν έξω σε σκηνές, ενώ χιλιάδες σπίτια είναι άδεια αποκαλύπτει την τρέλα και την ανηθικότητα αυτού του συστήματος.

Απορρίπτουμε όλες τις προσωρινές και φιλανθρωπικές λύσεις που προσφέρονται στους συμπολίτες μας που αναγκάζονται να ζουν σε σκηνές και να φροντίσουν τον εαυτό τους.

Ζητάμε άμεσα να γίνουν τα παρακάτω:

1.Οι στεγαστικές ανάγκες των συμπολιτών μας που δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους πρέπει να καθοριστούν άμεσα και να δημοσιοποιηθούν ανεξάρτητα από το χαρακτηρισμό των ζημιών των κτιρίων ως βαρέων, μετρίων ή ελαφρών.

2.Οι συμπολίτες μας χρειάζονται καταφύγιο σε ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες. Οι συμπολίτες μας σε ανάγκη πρέπει να επαναγκατασταθούν σε κατοικίες που θα δοθούν ελεύθερα από το δημόσιο.

3.Το ρεύμα, το νερό, η θέρμανση, η υγεία και η εκπαίδευση πρέπει να δοθούν δωρεάν.

4.Κανένας πολίτες δεν πρέπει να υποχρεωθεί να εργαστεί σε κτίρια με ζημιές.

5.Όλοι οι πολίτες που επηρεάστηκαν από το σεισμό πρέπει να θεωρηθεί ότι είναι σε άδεια μετ’ αποδοχών μέχρι να αποκατασταθούν υγιεινές συνθήκες ζωής. Τ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: