Προς αντικατάσταση το σύνταγμα του Πινοτσέτ στη Χιλή – Ποια η στάση του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής

Την απόφαση του κόμματος να μη συμμετάσχει στη συμφωνία της περασμένης Παρασκευής σχετικά τη διαδικασία εκπόνησης νέου συντάγματος εξήγησε ο ηγέτης του Guillermo Teillier.

Ενώ η κρατική καταστολή συνεχίζεται στη Χιλή, η κυβέρνηση προχώρησε σε κάποιες παραχωρήσεις σε πολιτικό επίπεδο, ευελπιστώντας πως θα μπορέσει να ελέγξει τις κινητοποιήσεις που συνταράσσουν τη χώρα εδώ και εβδομάδες. Η σημαντικότερη είναι η αποδοχή ενός βασικού αιτήματος των διαδηλωτών, για την αντικατάσταση του ισχύοντος συντάγματος στη Χιλή, το οποίο χρονολογείται από τη δικτατορία του Πινοτσέτ, κι από το οποίο λείπουν – ακόμα και μετά την αναθεώρησή του τη δεκαετία του ’90, μετά την πτώση της χούντας – οι έστω και θεωρητικές αναφορές άλλων αστικών συνταγμάτων του κόσμου σε διασφάλιση της δημόσιας υγείας, παιδείας και συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Αντίθετα, πλούσιο είναι το συνταγματικό οπλοστάσιο που έχουν στο πλευρό τους οι επενδυτές, το οποίο καθιστά τη Χιλή μια χώρα – πρότυπο για νεοφιλελεύθερους αναλυτές σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Την περασμένη Παρασκευή υπογράφηκε συμφωνία από 11 αντιπολιτευτικά κόμμα και κυβερνητικούς αξιωματούχους, το οποίο ορίζει ότι τον ερχόμενο Απρίλη θα διεξαχθεί δημοψήφισμα, το οποίο θα ορίσει αν ο λαός επιθυμεί νέο σύνταγμα και αν η σύνθεση της συντακτικής εθνοσυνέλευσης θα αποτελείται από τους εν ενεργεία βουλευτές. Τον Οκτώβριο του 2020 θα υπάρξει εκλογή από το λαό των τελικών αντιπροσώπων της εθνοσυνέλευσης, ενώ θα ακολουθήσει νέα λαϊκή ετυμηγορία επί του καινούριου συντάγματος.

Ενδιαφέρον μέσα σε όλ’ αυτά παρουσιάζει η θέση του ΚΚ Χιλής, το οποίο συμμετείχε και στήριξε τις κινητοποιήσεις εξαρχής, καταδικάζοντας την καταστολή, χωρίς αυτό να αναιρεί τη σε μεγάλο βαθμό ρεφορμιστική ρητορική και πρακτική του. Το ΚΚΧ δε βρίσκεται ανάμεσα στα κόμματα που συνυπέγραψαν τη συμφωνία της 15ης  Νοέμβρη, παρότι η βουλευτής του κόμματος Karol Cariola, χαρακτήρισε το γεγονός «θρίαμβο του λαού», προειδοποιώντας ωστόσο παράλληλα πως η συμφωνία μπορεί να κρύβει παγίδες, καθώς «οι οικονομικές ελίτ μπορεί να προσπαθήσουν να κρατηθούν στις στάχτες του συντάγματος του Πινοτσέτ». Σε παρόμοιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής του κόμματος, Guillermo Teillier, δήλωσε πως το δημοψήφισμα «είναι ένα αδιαμφισβήτητο βήμα προς τα μπρος», αλλά το ΚΚΧ δεν προσυπέγραψε, καθώς η πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται για την έγκριση όλων των ζητημάτων κατά τη συντακτική διαδικασία κρίνεται ως υπερβολικά υψηλή. O Teillier σημείωσε πως το κόμμα του θα συμμετάσχει σε όλη τη διαδικασία, σημειώνοντας πως «ο αγώνας δεν τελείωσε, ο αγώνας συνεχίζεται». Εξήρε επίσης τη σημασία του να λυθούν προβλήματα των εργαζομένων, οι χαμηλοί μισθοί και συντάξεις, η φροντίδα των ηλικιωμένων και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη: «Πρέπει όλοι να επιβλέψουμε τη διαδικασία, αλλά κυρίως τα κοινωνικά κινήματα, οι εργατικές οργανώσεις, που ηγήθηκαν του αγώνα και ανάγκασαν την κυβέρνηση να υποταχθεί πλήρως στις θέσεις τους».

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: