Η πολυετής ιατροφαρμακευτική στήριξη της Κούβας στη Συρία

Αναδρομή στη συνεργασία των δύο χωρών στον ιατροφαρμακευτικό τομέα από το 2015 μέχρι σήμερα.

Με αφορμή τη συζήτηση που ξέσπασε σχετικά με την ακούσια αναδημοσίευση παλιότερης είδησης ως νέας για την αποστολή φαρμάκων από την Κούβα στη Συρία, αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στην ουσία της υπόθεσης, δηλαδή την πολυετή συνεργασία των δύο στοχοποιημένων, για διαφορετικούς λόγους η καθεμιά, από τον ιμπεριαλισμό χωρών στο επίπεδο της υγείας.

Η αρχή έγινε το Δεκέμβρη του 2015, όταν το Υπουργείο Υγείας της Συρίας υπέγραψε συμφωνία με το υπουργείο Εμπορίου, το Υπουργείο Εξωτερικών και την κρατική κουβανική βιοτεχνολογική και φαρμακευτική επιχείρηση “Bio Cuba Farma” για τη διευκόλυνση των εισαγωγών εμβολίων και φαρμάκων κατά του καρκίνου από την Κούβα στη Συρία, ενώ προέβλεπε παράλληλα την ίδρυση εργοστασίου βιολογικών προϊόντων στην αραβική χώρα.

H πρόοδος της συμφωνίας εξετάστηκε τον Μάρτη του 2016, όταν ο Σύρος υπουργός υγείας Νιζάρ Γιαζάγκι συναντήθηκε με τον Κουβανό πρέσβη Ροχέριο Σαντάνα για να εξετάσουν την τεχνική, ιατρική και επιστημονική συνεργασία των δύο χωρών. Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Γιαζάγκι υπογράμμισε τη σημασία της δημιουργίας του κατάλληλου μηχανισμού εισαγωγής ειδικών φαρμάκων και εμβολίων από την Κούβα, για να καλυφθούν οι φαρμακευτικές ανάγκες της Συρίας στα πλαίσια της συμφωνίας των δύο χωρών. Τόνισε παράλληλα τη σημασία της ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας για να ωφεληθεί η Συρία από τη μεταφορά προηγμένης τεχνογνωσίας από τα επιστημονικά κέντρα της Κούβας στη χώρα. Ο Κουβανός πρέσβης από την πλευρά του εξέφρασε το ενδιαφέρον της χώρας για την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών, ειδικά στον τομέα της υγείας.

Πράγματι, λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 2016 κατέφτασε το πρώτο φορτίο εμβολίων από την Κούβα στη Συρία, βάρους δυο τόνων, για την πρόληψη της διφθερίτιδας, του τέτανο, του κοκκύτη, της γρίππης και της ηπατίτιδας Β.  Το Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς, η Κούβα απέστειλε φαρμακευτικό φορτίο αξίας σχεδόν 1 εκ. δολαρίων, με εμβόλια κατά της μηνιγγίτιδας, σε περίοδο που η Συρία αντιμετώπιζε επιδημία του ιού. Το καλοκαίρι του 2017, Κουβανοί αξιωματούχοι επισκέφτηκαν στρατιωτικό νοσοκομείο στη Συρία, προφέροντας την υποστήριξή τους.

Μόλις τον περασμένο Μάρτη, ο Σύρος υπουργός Υγείας συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Κούβας Μαρσελίνο Μεδίνα Γκονσάλες, για να οριστούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί διμερούς συνεργασίας στον ιατρικό και φαρμακευτικό τομέα, με έμφαση την παραγωγή εμβολίων. Στόχος είναι η μεταφορά τεχνολογίας παρασκευής εμβολίων από την Κούβα στη Συρία με στόχο τη δημιουργία μιας κοινής συροκουβανικής γραμμής παραγωγής που θα εξάγει εμβόλιο σε όλες τις χώρες του κόσμου. Εξετάστηκε επίσης η δυνατότητα συνεργασίας στο πεδίο της ανταλλαγής ειδικευόμενων γιατρών μεταξύ των δύο κρατών. Ο Κουβανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της χώρας του να συνεχίσει τη συνεργασία με τη Συρία, ιδιαίτερα στον υγειονομικό, επιστημονικό και φαρμακευτικό τομέα, χορηγώντας ακόμα πέντε υποτροφίες σε Σύρους φοιτητές, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι αποστολές ειδικών φαρμάκων στη Συρία θα συνεχιστούν.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν διαχρονικά τη στήριξη της Κούβας στη Συρία και το “γιατρικό” που της παρέχει στην πολύχρονη, αιματηρή και συνεχιζόμενη επέμβαση των ιμπεριαλιστών, που σκορπάνε απλόχερα το θάνατο. Κι αυτή η ειδοποιός διαφορά είναι αδιαμφισβήτητη.

Με πληροφορίες από: telesurtv.net, sana.sy, caribflame.com, granma.cu

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: