Πολωνοί νεοναζί παρήλασαν ως την πύλη του Άουσβιτς με αντισημιτικά συνθήματα

Με πανό που έγραφε το σύνθημα «Θάνατος made in Germany», ο Πιότρ Ρίμπακ, αρχηγός των φασιστών φώναζε από τα μεγάφωνα πως η Πολωνία «πρέπει να απελευθερωθεί από την εισβολή του εβραϊσμού».

Η επικίνδυνη ενίσχυση του φασισμού και του αντισημιτισμού στη σύγχρονη καπιταλιστική Πολωνία, με ανοχή της κυβέρνησης, έγινε ακόμα πιο φανερή τη φετινή ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος. Στην πόλη Οσβιέτσιμ, κοντά στο μνημείο του στρατοπέδου του Άουσβιτς, πλάι στην επίσημη τελετή μνήμης, παρουσία του προέδρου της Πολωνίας και των πρέσβεων του Ισραήλ και της Ρωσία, υπήρξε και πορεία μερικών εκατοντάδων φασιστών από τους δρόμους της πόλης μέχρι την πύλη του στρατοπέδου εξόντωσης.

Με πανό που έγραφε το σύνθημα «Θάνατος made in Germany» (υπονοώντας πως η Πολωνία δεν είχε καμία ανάμειξη στην εξόντωση των Εβραίων), ο Πιότρ Ρίμπακ, αρχηγός των φασιστών φώναζε από τα μεγάφωνα πως η Πολωνία «πρέπει να απελευθερωθεί από την εισβολή του εβραϊσμού». Στο παρελθόν ο Ρίμπακ είχε κάψει δημόσια το ομοίωμα ενός Εβραίου. Η αστυνομία όχι μόνο δεν παρενέβη, αλλά αντιθέτως συνόδευσε τη διαδήλωση, για να την προστατέψει από πορεία αντιφασιστών που διεξαγόταν την ίδια ώρα. Μάλιστα η αστυνομία προχώρησε σε εξακρίβωση στοιχείων δυο αντιφασιστών, που κρατούσαν το πανό με την ένδειξη «Στοπ στο φασισμό».

Η ακροδεξιά Πολωνική κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία του γεγονότος, αποδίδοντάς το σε «βλαμμένους και απογοητευμένους». Το κυβερνών κόμμα «Δικαιοσύνης» εξάλλου μοιράζεται πολλά από τον αντισημιτισμό των φασιστών. Πρόσφατα ο αρχηγός του κόμματος Γιάροσλαβ Καζίνσκι χαρακτήρισε πολιτικό του αντίπαλο ως «γιο ενός Εβραίου καθηγητή με μακριά γλώσσα».

Σύμφωνα επίσης με ρεπορτάζ ιδιωτικού σταθμού την περασμένη Δευτέρα, η πολωνική κυβέρνηση έχει αναστείλει τις έρευνες κατά νεοναζιστικής οργάνωσης χούλιγκαν στο Μπιαλιστόκ στο βορρά της χώρας, η οποία εκτός από γιορτές με ναζιστικά σύμβολα, επιδίδεται και σε ποικίλες εγκληματικές δραστηριότητες, ανάμεσά τους διακίνηση ναρκωτικών, πορνεία και προστασία σε νυχτερινά κέντρα. Η συμμορία αυτή βρισκόταν στο στόχαστρο των αστυνομικών αρχών ως το 2015, όταν η τωρινή κυβέρνηση άλλαξε τον επικεφαλής της έρευνας, ενώ πλέον οι ναζί αντιμετωπίζονται από την αστυνομία ως «πατριώτες». Πρόσφατα εξάλλου, στην παρέλαση για τα 100 χρόνια από την ανεξαρτησία της Πολωνίας, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία εθεάθη να παρελαύνει μπροστά από πορεία ποικιλώνυμων ακροδεξιών και εθνικιστικών οργανώσεων. Η πολωνική κυβέρνηση είναι επίσης εκείνη που επιχείρησε πέρισυ την ποινικοποίηση όσων συζητούν τις ευθύνες όσων Πολωνών συνεργάστηκαν με τους ναζί στην πραγματοποίηση του Ολοκαυτώματος, προχωρώντας τελικά σε υπαναχώρηση, μετά από έντονες διεθνείς αντιδράσεις και πίεση ιδίως από τις αρχές του Ισραήλ.

Με πληροφορίες από junge welt

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: