Ποιος είναι ο Chérif C., βασικός ύποπτος για το χτύπημα του Στρασβούργου

Παλιός γνώριμος των γαλλικών αρχών, ο θεωρητικά υπό διαρκή παρακολούθηση φερόμενος δράστης της τρομοκρατικής νέργειας, φαίνεται να γνώριζε πως το πρωί της Τρίτης η αστυνομία θα ερχόταν σπίτι του, φροντίζοντας να εξαφανιστεί.

Ο Chérif C. είναι ο βασικός ύποπτος του τρομοκρατικού χτυπήματος του Στρασβούργου. Ένα πρόσωπο με αρκετές καταδίκες στην πλάτη του για ληστείες. Με το μητρώο του αρκετά επιβαρυμένο και γνωστός στον κύκλο των μυστικών υπηρεσιών για την ριζοσπαστικοποίηση του, και με φάκελο χαρακτηρισμένο ως S, κάτι που σημαίνει ότι υποτίθεται συνέχεια βρισκόταν υπό παρακολούθηση. Μεγάλα ερωτηματικά δημιουργούνται από το γεγονός  πως την Τρίτη το πρωί σε έλεγχο στο σπίτι του στο Στρασβούργο απο την αστυνομία, ο ίδιος φαίνεται να γνώριζε εκ των προτέρων για την “επίσκεψη” που θα ακολουθούσε και εξαφανίστηκε πρώτου πέσει στα χέρια της αστυνομίας.
Είχε “πολύ κακή φήμη” στην αστυνομία, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Christophe Castaner, σε συνέντευξη Τύπου. Λαμβάνοντας υπόψη το προφίλ του C. Cherif, ο ύποπτος που εντοπίστηκε στην αγορά των Χριστουγέννων αφού είχε σκοτώσει 3 άτομα και τραυματίζοντας αλλους 12- με τους 4 να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση – εμφανίζεται στα αρχεία της δικαιοσύνης για «67 περιστατικά του κοινού δικαίου», και έχει στο ενεργητικό του «27 καταδίκες», συμπεριλαμβανομένων κλοπών, επιθέσεων και ληστειών. Πρόκειται δηλαδή για ένα “γεμάτο” βιογραφικό του φερόμενου δράστη.
Γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1989 στο Στρασβούργο και είναι γαλλοαλγερινής καταγωγής. Η αστυνομία ασχολήθηκε για πρώτη φορά μαζί του το 1999, όταν ήταν 10 ετών. Η ριζοσπαστικοποίησή του χρονολογείται δέκα χρόνια πριν στη φυλακή, σύμφωνα με πληροφορίες, όπου η ριζοσπαστικοποίηση του έγινε χωρίς «να υπάρχει κάποιος έλεγχος από τις αρχές κατά την διάρκεια της κράτησής του». Θεωρείται αρκετά σοβαρή η περίπτωση του, όπως και αρκετών ακόμα διαφόρων υπόπτων για τρομοκρατία, που έχουν παρόμοια χαρακτηρισμένο βαρύ φάκελο στις μυστικές υπηρεσίες.
Είναι πραγματικά απορίας άξιο με ποιον τρόπο γίνεται η ριζοσπαστικοποίηση κάποιον ατόμων ακόμα και μέσα στις φυλακές.
Τον Ρεντουάν Φαΐντ, γνωστό εγκληματία-ληστή, τον εντόπισαν μέσα σε λίγους μήνες χάρη στους υπερκοριούς που διαθέτουν οι γαλλικες υπηρεσίες. Πώς γίνεται να τους ξέφυγε και αυτός, εφόσον υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις από το 2016 για ενέργειές του μέσα και δίπλα σε εξτρεμιστικους κύκλους;

Φυσικά, αυτό που είναι πασίγνωστό είναι ότι το γαλλικό κράτος εδώ και χρόνια είναι συνυπεύθυνο για το “κούρδισμα” τέτοιων εξτρεμιστικών κύκλων, αλλά και για τον εξοπλισμό που τους παρείχε κατά καιρούς σε χώρες όπως η Λιβύη και η Συρία.

Α. Π.
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: