Ποινές χάδι και αποφυλακίσεις νεοναζί δολοφόνων και τραμπούκων στη Γαλλία

Μετά το φόνο καρκινοπαθούς αντιφασίστα το 2013, οι τρεις κατηγορούμενοι σκίνχεντ είτε απαλλάχθηκαν, είτε έχουν αποφυλακιστεί ή βρίσκονται σε αναμονή γι’αυτό.

Στα μαλακά πέφτουν νεοναζί φονιάδες και τραμπούκοι στη Γαλλία, αντικρίζοντας σύντομα το φως της ελευθερίας, ακόμα και μετά από ανθρωποκτονίες, που θυμίζουν κάπως τη δική μας υπόθεση δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Τέτοια είναι η περίπτωση του σεκιουριτά Εστεμπάν Μορίγιο, που είχε καταδικαστεί τον περασμένο Σεπτέμβρη σε 11 χρόνια φυλάκισης για το θανατηφόρο ξυλοδαρμό του αντιφασίστα φοιτητή Κλεμάν Μερίκ το 2013. Ο Μορίγιο από την Τετάρτη είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, σύμφωνα με το δικηγόρο του, μετά από μόλις 55 μέρες στη φυλακή. Ο αρμόδιος δικαστής έκρινε πως “πληρεί όλες τις εγγυήσεις” για να αφεθεί ελεύθερος, με τον όρο να μην βγαίνει εκτός των ορίων του διοικητικού διαμερίσματος της κατοικίας του.

Μετά από δυο βδομάδες δίκης στο Εφετείο του Παρισιού, καταδικάστηκε επίσης ο Σαμουέλ Ντιφούρ, σκίνχεντ τραμπούκος από την ίδια , σε 7 χρόνια φυλάκισης, με το δικηγόρο του να είναι έτοιμος να ζητήσει την αποφυλάκισή του σε λίγες εβδομάδες.

Εντύπωση προκαλεί επίσης πως ο τρίτος κατηγορούμενος, Αλεξάντρ Ερώ, που κατηγορήθηκε για ξυλοδαρμό δυο αντιφασιστών, απαλλάχτηκε λόγω “έλλειψης επαρκών κατηγοριών”. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι πρωτόδικα και οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν αθωωθεί, με τον εισαγγελέα να ασκεί έφεση στις δυο από αυτές.

Ο φόνος του Μερίκ είχε γίνει στη διάρκεια σύγκρουσης αντιφασιστών με νεοναζί στο Παρίσι στις 5 Ιούνη 2013. Το θύμα, που έπασχε από λευχαιμία, δεν άντεξε τα χτυπήματα των φασιστών και σωριάστηκε νεκρός.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: