Παζάρι με ανθρώπινες ψυχές από τον Ερντογάν – Συρρέουν οι πρώτοι πρόσφυγες στα σύνορα Τουρκίας – Ελλάδας – Βουλγαρίας

Το μεγαλύτερο λάθος σε αυτή τη συγκυρία θα ήταν να στοχοποιηθούν τα καραβάνια των απελπισμένων που περιμένουν μια χαραμάδα διαφυγής και γίνονται άθυρμα στα χέρια των αδίστακτων εκπροσώπων του πιο απάνθρωπου συστήματος που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα. 

Δεν είναι η πρώτη φορά αυτά χρόνια που η Τουρκία και ο πρόεδρός της Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιούν τους πρόσφυγες ως διαπραγματευτικό χαρτί για να αποσπάσουν ανταλλάγματα από ΕΕ και ΝΑΤΟ σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο. Αυτή τη φορά, οι απειλές για άρση της παρεμπόδισης μετακίνησης των εκατομμυρίων προσφύγων που είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα φαίνεται πως υλοποιούνται, μετά τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τουρκικός στρατός στη Συρία, με αποκορύφωμα το χθεσινοβραδυνό χτύπημα που άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς στο Ιντλίμπ.

Παρότι μετά τις χθεσινοβραδινές διαρροές Τούρκων αξιωματούχων για “νεκρή” συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ και άνοιγμα συνόρων για τους πρόσφυγες, σήμερα, η τουρκική κυβέρνηση έσπευσε να μετριάσει τη ρητορική της, με τον εκπρόσωπο τύπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ να κάνει λόγο για “αδυναμία” και όχι “απροθυμία” της τουρκικής κυβέρνησης, να συγκρατήσει το κύμα προσφύγων από την Ιντλίμπ που μπαίνει στη χώρα, διαβεβαιώνοντας ότι η “πολιτική της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη”, υπονοώντας τη συμφωνία με την ΕΕ το 2016.

Σε κάθε περίπτωση, ο εκβιασμός είναι για μια ακόμα φορά γεγονός και ήδη εκατοντάδες άνθρωποι συρρέουν στα ελληνοτουρκικά και βουλγαροτουρκικά σύνορα, ευελπιστώντας σε πέρασμα προς την ΕΕ. Η τουρκική κυβέρνηση παζαρεύει τις ζωές και την τύχη εκατομμυρίων ανθρώπων, θεωρώντας πως έτσι θα εξαναγκάσει ΗΠΑ και ΕΕ να τη βοηθήσουν ενάντια στη Ρωσία με την οποία μέχρι χθες έμοιαζε να έχει καλές σχέσεις, αποδεικνύοντας πως η “ξύλινη” φράση των κομμουνιστών για “κουβάρι αντιθέσεων” είναι απόλυτα εύστοχη στο ρευστό σαν κινούμενη άμμος γεωπολιτικό σκηνικό του ιμπεριαλισμού σήμερα. Αφού υπέγραψε την άθλια αντιμεταναστευτική συμφωνία με την ΕΕ το 2016, στοιβάζοντας σε άθλιες συνθήκες εκατομμύρια ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους γίνονται και θύματα άγριας εργασιακής εκμετάλλευσης από μικρότερα και μεγαλύτερα αφεντικά, αφού συνέβαλε και συμβάλλει ασταμάτητα με την έμμεση διπλωματική και την άμεση στρατιωτική της δράση στην ευρύτερη περιοχή στη δημιουργία νέων κυμάτων ξεριζωμένων, η κυβέρνηση της άρχουσας τάξης στην Τουρκία προσπαθεί να βγει από τα αδιέξοδά της ποντάροντας στα αποτελέσματα των ίδιων της των πεπραγμένων.

Προφανώς το ζήτημα δεν αφορά απλά “τους κακούς Τούρκους”, αλλά είναι ένα συνολικό πρόβλημα για το οποίο φέρουν ευθύνη όλοι οι εμπλεκόμενοι λιγότερο ή περισσότερο στο καζάνι της Μέσης Ανατολής και του προσφυγικού. Οι πρόσφυγες πετιούνται χρόνια τώρα σαν μπαλάκι του πινγκ πονγκ, μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και των άλλων χωρών της ΕΕ. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχάσει κανείς τις εγκληματικές ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά, που παραμένουν προσκολλημένες στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, πουλώντας φούμαρα πως αυτές οι σφηκοφωλιές ιμπεριαλισμού, στις οποίες δυναμικά συμμετέχει η χώρα μας. θα μπορέσουν τάχα να δώσουν απαντήσεις και “προστασία” στο προσφυγικό ζήτημα.

Οι εξελίξεις δείχνουν και είναι δραματικές και ακόμα και οι εύθραυστες ισορροπίες δείχνουν να ανατρέπονται κυριολεκτικά ώρα με την ώρα. Το μεγαλύτερο λάθος σε αυτή τη συγκυρία θα ήταν να στοχοποιηθούν τα καραβάνια των απελπισμένων που περιμένουν μια χαραμάδα διαφυγής, και γίνονται άθυρμα στα χέρια των αδίστακτων εκπροσώπων του πιο απάνθρωπου συστήματος που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: