Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εθνικής Υγείας της Ιταλίας λόγω της “αντιεπιστημονικής” πολιτικής της κυβέρνησης

Τα πυρά του επιστήμονα συγκεντρώνουν ιδιαίτερα οι αντιεμβολιαστικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι.

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εθνικής Υγείας Βάλτερ Ριτσάρντι, αντιτασσόμενος στις «αντιεπιστημονικές» πολιτικές της κυβέρνησης Λέγκας και Πέντε Αστέρων, ειδικά στο θέμα του εμβολιασμού. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην Κοριέρε ντέλα Σέρα: «Είναι σαφές πως όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης λέει πως εκείνος, ως πατέρας, πιστεύει πως υπάρχουν υπερβολικά πολλά, άχρηστα κι επικίνδυνα εμβόλια, αυτό δεν είναι απλώς μη επιστημονικό, είναι αντιεπιστημονικό». Ο λόγος για το Ματέο Σαλβίνι, που έχει χαρακτηρίσει υπερβολή τα 10 εμβόλια που απαιτούνται για την εγγραφή παιδιών στα δημόσια σχολεία.

Ο επιστήμονας άδειασε επίσης τους ρατσιστικούς ισχυρισμούς πως οι μετανάστες φέρνουν ασθένειες ως «ανυπόστατους», ενώ συνέδεσε την τακτική της ιταλικής κυβέρνησης με εκείνη του Τραμπ, που συμβουλεύει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών να πάψει να χρησιμοποιεί τον όρο «βασισμένος σε αποδείξεις» (evidence – based). “Πρόκειται για την προσέγγιση λαϊκιστών που έχουν μεγάλη δυσκολία αλληλεπίδρασης με την επιστήμη. Η παραίτηση του Ριτσάρντι ήρθε μετά την απόφαση της υπουργού υγείας Τζούλια Γκρίλο να απολύσει ολο το ΔΣ του Ανώτερου Συμβουλίου Υγείας της χώρας, για ν’ «ανοίξει τις πόρτες σε άλλες άξιες προσωπικότητες». Το νέο συμβούλιο αναμένεται να εκλεγεί αυτό τον μήνα. Το κίνημα 5 αστέρων έχει στο παρελθόν υποστηρίξει μη αποδεδειγμένες θεραπείες για τον καρκίνο, και το 2013 προμόταρε τη θεραπεία «Stamina», δημιουργία ενός ψυχολόγου με βάση τα βλαστοκύτταρα, που αργότερα αποδείχτηκε απάτη.

Η Γκρίλο έχει επανειλημμένα περιέλθει σε ανακολουθίες σχετικά με το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού στα σχολεία. Στις αρχές της σχολικής χρονιάς έκανε λόγο για τη δυνατότητα των γονιών να «πιστοποιούν οι ίδιοι» τον εμβολιασμό των παιδιών τους, χωρίς χαρτί γιατρού. Στα μέσα Νοέμβρη, μετά από μια επιδημία ιλαράς, η κυβέρνηση προέβη σε άτακτη υποχώρηση, αναγγέλλοντας πως θα διατηρήσει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, καλώντας επιπλέον 800.000 βρέφη, παιδιά και νέους να εμβολιαστούν, κατόπιν  σύστασης της επιτροπής υγείας.

Με πληροφορίες από Guardian

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: