Πανδημία πείνας στη Βρετανία – 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι δεν τρώνε φαγητό κάθε μέρα

Η δραματική μείωση εισοδήματος, σε συνδυασμό με την ελλιπή ως ανύπαρκτη κρατική στήριξη έχουν οδηγήσει 1,5 εκ. κατοίκους στο να κάνουν ακόμα και 24ωρη αναγκαστική νηστεία, επειδή δεν έχουν χρήματα ή πρόσβαση σε τρόφιμα.

Το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο ακόμα και στην καρδιά των πιο ανεπτυγμένων κρατών. Τρεις βδομάδες καραντίνας στη Μεγάλη Βρετανία ήταν ήδη αρκετές, για να ξεσπάσει μια κανονική κρίση υποσιτισμού στη χώρα, καθώς η δραματική μείωση εισοδήματος, σε συνδυασμό με την ελλιπή ως ανύπαρκτη κρατική στήριξη έχουν οδηγήσει 1,5 εκ. κατοίκους στο να κάνουν ακόμα και 24ωρη αναγκαστική νηστεία, επειδή δεν έχουν χρήματα ή πρόσβαση σε τρόφιμα. Διπλάσιοι, δηλαδή 3 εκ. άνθρωποι, μείωσαν τον αριθμό των γευμάτων τους σε σχέση με το φυσιολογικό. Πάνω από 1 εκ. άνθρωποι δεν έχουν πια κανένα επεισόδιο, ενώ το 1/3 εξ αυτών θεωρούν πως δε θα δικαιούνται καμιάς κρατικής οικονομικής στήριξης.

Τα στοιχεί βασίζονται σε δημοσκόπηση της YouGov σε Αγγλία, Σκοτία και Ουαλία, με τη διευθύντρια της εταιρείας, Άννα Τέιλορ να δηλώνει πως δεν αρκούν τα τα συσσίτια και οι υποχρηματοδοτούμενες τοπικές αρχές για να ανταποκριθούν στην τεράστια κρίση: “Χρειάζεται επείγουσα και σημαντική επένδυση από την κεντρική κυβέρνηση, που πρέπει να βάλει χρήματα άμεσα στις τσέπες των ανθρώπων που δεν μπορούν να αγοράσουν χρήματα”.

Τα συσσίτια των φιλανθρωπικών οργανώσεων γνωρίζουν αύξηση της προσέλευσης ως και 300% σε σχέση με πέρσι, έχοντας πρόβλημα στην τροφοδοσία τους.

Στο Λίβερπουλ, έχουν αυξηθεί κατά 150% οι δημοτικές επιχορηγήσεις σε νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν το σούπερ μάρκετ ή το ρεύμα. Η αντιδήμαρχος της πόλης, Τζέιν Κόρμπετ, μιλά για διπλό πλήγμα από τη λιτότητα και τον κορονοϊό, σημειώνοντας πως οι χρηματοδότηση των δήμων έχει περικοπεί κατά 63% τα τελευταία χρόνια.

Ο αριθμός των ανθρώπων που δηλώνουν ότι δε σιτίζονται αρκετά είναι 1,5 ως 2 φορές υψηλότεροι από εκείνους που δηλώνουν αντίστοιχο πρόβλημα στη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους, τονίζει η λέκτρος του King’s College στο Λονδίνο, Ρέιτσελ Λούπστρα, κάτι που “δείχνει ότι το λοκντάουν για τον Covid 19 είχε μια ταχεία και καταστροφική επίδραση στην ικανότητα των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση σε επαρκές φαγητό, τόσο για οικονομικούς λόγους, όσο και λόγω της απομόνωσης”.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης ισχυρίστηκε πως αποτελεί “κορυφαία προτεραιότητα” η “δημόσια ασφάλεια και η εξασφάλιση ότι οι πιο ευάλωτοι στον ιό θα πάρουν όση υποστήριξη χρειάζεται”, μεταθέτοντας το ζήτημα στον ιδιωτικό τομέα και τους δήμους για την “εξασφάλιση βασικών ειδών το συντομότερο στους πιο αδύναμους”.

Με πληροφορίες από Guardian

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: