Ουκρανικό προξενείο: Η ΕΣΣΔ μπήκε στον πόλεμο στο πλευρό των Ναζί – Δεν διερευνήθηκαν τα εγκλήματα των κομμουνιστών

Όταν είσαι δηλωμένος φασίστας και καλείσαι να γιορτάσεις την αντιφασιστική νίκη…

 

Μπορεί ακόμα και για το σύγχρονο ακροδεξιό καθεστώς της Ουκρανίας θα παραήταν προκλητικό να πανηγυρίσουν ανοιχτά για τη ναζιστική κατοχή. Η εξίσωση ναζισμού και κομμουνισμού ήταν λοιπόν το σιγουράκι για να μην κακοχαρακτηριστούν οι αρμόδιοι του Ουκρανικού Προξενείου Θεσσαλονίκης, που για να τηρήσουν τα προσχήματα, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για τη μέρα της αντιφασιστικής νίκης. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, το προξενείο επιδίδεται σε ένα όργιο ιστορικής διαστρέβλωσης, παρουσιάζοντας την ΕΣΣΔ να εισέρχεται στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως σύμμαχος των ναζί, σε μια “ναζιστική-κομμουνιστική ένωση” που καταστράφηκε λέει-ποιος ξέρει γιατί- με τη γερμανική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση.

 

Με εμφανή τη στενοχώρια που, παρά τους τόνους προπαγάνδας οι λαοί εξακολουθούν να μην έχουν αποδεχτεί πλήρως τη θεωρία των δύο άκρων, η ανακοίνωση παραπονιέται πως, «αν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας του Τρίτου Ράιχ διερευνήθηκαν αρκετά, η καταδίκη των εγκλημάτων του κομμουνιστικού καθεστώτος συνεχίζεται». Από τα “εγκλήματα” δε μπορούσε φυσικά να λείπει η κατυνολογία και ο εκτοπισμός των δοσίλογων της Κριμαίας.

Το μόνο δε που βγαίνει ως ηθικό δίδαγμα της συντριβής του ναζισμού είναι πως: «Δύο ολοκληρωτικά πολιτικά συστήματα αγωνίστηκαν για την Ουκρανία, τα οποία δεν λογάριαζαν την τιμή της ανθρώπινης ζωής». Παραδόξως, την αλήθεια για την ουκρανικη ιστορία στον πόλεμο την αποτυπώνουν τα ίδια τα στοιχεία που δίνει η ανακοίνωση, για τα εκατομμύρια Ουκρανών που πήραν σοβιετικά μετάλλια και τους χιλιάδες που έγιναν ακόμα και εις διπλούν ήρωες της ΕΣΣΔ, ακριβώς επειδή αγωνίστηκαν, όχι στο πλευρό, αλλά μέχρι θανάτου ενάντια στους ναζί, υπερασπιζόμενοι τη σοσιαλιστική τους πατρίδα, που αναγνώρισε τη συμβολή τους στη μεγάλη νίκη.

 

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου του ουκρανικού προξενείου:

Ο Πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη πήρε μέρος στις εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Ημέρα της Νίκης κατά του Ναζισμού στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις 9 Μαΐου 2019, στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Ημέρα της Νίκης κατά τον Ναζισμό στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίοι διοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ξεκίνησαν από την Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης.

Μετά, βάσει του προγράμματος, έγινε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των στρατιωτών στα Συμμαχικά νεκροταφεία «Ζειντελικ» στην μνήμη των πεσόντων στην μεγαλύτερη τραγωδία της ανθρωπότητας – στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Προς την μνήμη των πεσόντων, περιλαμβανόμενων περίπου 10 εκατομμύριων Ουκρανών, ο Πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη Oleksandr VORONIN κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο στα Συμμαχικά νεκροταφεία «Ζειντελικ».

Πληροφοριακά:

Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος για την Ουκρανία ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 1939 με τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία. 110-120 χιλιάδες Ουκρανοί στις τάξεις του Πολωνικού Στρατού ξεκίνησε έναν παγκόσμιο αγώνα ενάντια στον ναζισμό, 8 χιλιάδες από αυτούς πέθαναν μέσα σε ένα μήνα του πολέμου. Επίσης, την 1η Σεπτεμβρίου, η Λουφτβάφε βομβάρδισε την πόλη Λβιβ και άλλες δυτικές πόλεις της Ουκρανίας που ήταν τότε μέρος της Πολωνίας. Μεταξύ τις 12 και 22 Σεπτεμβρίου, η πόλη Λβιβ γνώρισε μια διπλή πολιορκία από τα δυτικά με Ναζιστικά στρατεύματα, από την ανατολή – τα Σοβιετικά.

Η ΕΣΣΔ εισήλθε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στις 17 Σεπτεμβρίου 1939, στην πλευρά της Ναζιστικής Γερμανίας. Την ημέρα αυτή, τα σοβιετικά στρατεύματα εισήλθαν στην Πολωνία για να βοηθήσουν στη γερμανική κατοχή της Δυτικής Ουκρανίας και της Δυτικής Λευκορωσίας. Για δύο χρόνια, η Μόσχα ήταν σύμμαχος του Βερολίνου, γεγονός, το οποίο το 1940 σχεδόν οδήγησε στον πόλεμο μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας κατά της ΕΣΣΔ.

Η Ναζιστική – Κομμουνιστική Ένωση καταστράφηκε στις 22 Ιουνίου 1941 με την γερμανική εισβολή στην ΕΣΣΔ. Κατά τη διάρκεια ενός έτους από την έναρξη του Γερμανο – Σοβιετικού πολέμου, η Ουκρανία καταλαμβάνεται από τα στρατεύματα του Τρίτου Ράιχ, η μάχη κατά των Ναζί ξεκίνησε το φθινόπωρο του 1943 και τελείωσε στα τέλη του 1944. Η ουκρανική κατεύθυνση ήταν σημαντικότερη στο ανατολικό μέτωπο: εδώ συγκεντρώθηκαν 50-75% όλων των δυνάμεων του Βερμαχτ και οι μισές από όλες τις Σοβιετικές δυνάμεις.

Το ναζιστικό καθεστώς κατοχής στην Ουκρανία ήταν ένα από τα πιο βάναυσα στον κόσμο. Απευθείας από τα χέρια τους Ναζί ή με τη συμμετοχή «εθελοντών» από τον τοπικό πληθυσμό, καταστράφηκαν 1,5 εκατομμύρια Ουκρανών Εβραίων και 20.000 Ρομά.

Αλλά, αν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας του Τρίτου Ράιχ διερευνήθηκαν αρκετά, η καταδίκη των εγκλημάτων του κομμουνιστικού καθεστώτος συνεχίζεται. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι η εκτέλεση του Κατύν, η εκτέλεση των πολιτικών αιχμαλώτων στη Δυτική Ουκρανία, υπονόμευση του υδροηλεκτρικού σταθμού Δνιπρογές, χρήση στις μάχες των άοπλων αγροτών – το “μαύρο πεζικό”, την απέλαση των Ουκρανών και άλλων λαών, ιδιαίτερα των Τάταρων της Κριμαίας.

Μετά την νίκη κατά της Ναζιστικής Γερμανίας στις 8 Μαΐου 1945, η ΕΣΣΔ προσχώρησε στον πόλεμο κατά της Ιαπωνίας. Η άνευ όρων παράδοση της Ιαπωνίας στις 2 Σεπτεμβρίου 1945 σήμανε το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά οι χωριστές στρατιωτικές συγκρούσεις που δημιουργήθηκαν από αυτό διήρκεσαν μερικά ακόμη χρόνια. Η οργανωμένη διαμαρτυρία κατά της σοβιετικής εξουσίας στη Δυτική Ουκρανία διήρκεσε μέχρι το 1954, και οι ξεχωριστές συγκρούσεις – μέχρι το 1960.

Η Ουκρανία συνέβαλε σημαντικά στη Νίκη κατά του Ναζισμού και των συμμάχων της Γερμανίας. Στη πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, οι Ουκρανοί πολέμησαν στους στρατούς του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά (45 χιλιάδες άτομα), της Πολωνίας (120 χιλιάδες), της ΕΣΣΔ (πάνω από 6 εκατομμύρια), τις Ηνωμένες Πολιτείες (80 χιλιάδες) και της Γαλλίας (6 χιλιάδες) επίσης στο απελευθερωτικό κίνημα στην ίδια την Ουκρανία (100 χιλιάδες στην UPA) – στο σύνολο 7 εκατομμύρια άνθρωποι. Περισσότεροι από 2.500.000 Ουκρανοί απονεμήθηκαν σοβιετικά και δυτικά μετάλλια και άλλα τιμητικά, πάνω από 2 χιλιάδες έγιναν Ήρωες της Σοβιετικής Ένωσης, εκ των οποίων 32 – δύο φορές, και ο καλύτερος πιλότος της πολεμικής αεροπορίας Ιβάν Κοζεντούμπ – τρεις φορές.

Για την Ουκρανία, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος είναι μια εθνική τραγωδία, κατά την οποία οι Ουκρανοί, στερημένοι από τη δική τους κρατική υπόσταση, αναγκάστηκαν να αγωνιστούν για τα συμφέροντα των άλλων και να σκοτώσουν άλλους Ουκρανούς. Δύο ολοκληρωτικά πολιτικά συστήματα αγωνίστηκαν για την Ουκρανία, τα οποία δεν λογάριαζαν την τιμή της ανθρώπινης ζωής. Κάθε πλευρά της αντιπαράθεσης στα ουκρανικά εδάφη προσπάθησε να αποδείξει τη δέσμευσή της με τους Ουκρανούς, αλλά το μόνο πραγματικά ουκρανικό στοιχείο κατά τη διάρκεια του πολέμου ήταν το απελευθερωτικό κίνημα – Ουκρανός Ανταρκτικός Στρατός.

Για διάφορους λόγους, στη γερμανική πλευρά αγωνίστηκαν 250 χιλιάδες Ουκρανών και 50 χιλιάδες στους συμμάχους του Τρίτου Ράιχ.

Η Ουκρανία υπέστη τεράστιες ζημίες εξαιτίας του πολέμου. Κατά τη διάρκεια σκοτώθηκαν 3-4 εκατομμύρια στρατιωτών και παρτιζάνων, πάνω από 5 εκατομμύρια άμαχοι σκοτώθηκαν από την κατοχή και την πείνα στην χώρα, και 5 εκατομμύρια άνθρωποι εκκενώθηκαν δια της βίας στη Ρωσία και τη Γερμανία, πολλοί από τους οποίους δεν επέστρεψε ποτέ. Σε γενικές γραμμές, οι ανεπανόρθωτες απώλειες της Ουκρανίας (Ουκρανοί και άλλοι λαοί) ανέρχονται σε 8-10 εκατομμύρια ανθρώπους. Οι υλικές απώλειες ανήλθαν σε 285 δισεκατομμύρια ρούβλια της εποχής εκείνης. Ως αποτέλεσμα των εχθροπραξιών, περισσότερες από 700 πόλεις, 5,6 χιλιάδες γέφυρες, 28 χιλιάδες χωριά και 300 χιλιάδες αγροκτήματα καταστράφηκαν.

Με πληροφορίες από το Ποντίκι

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: