Οργή και επεισόδια στη Νάντη μετά από φόνο άοπλου νεαρού σε αστυνομικό έλεγχο

“Νόμιμη άμυνα” προβάλλουν οι αστυνομικοί, με τους κατοίκους να κάνουν λόγο για απρόκλητο πυροβολισμό.

Μπορεί πριν λίγες μέρες ο Μακρόν να γελοιοποιήθηκε κάνοντας συστάσεις σε “απείθαρχο” μαθητή στη διάρκεια εθνικής εορτής, η γαλλική αστυνομία φαίνεται όμως πως ξέρει πιο αποτελεσματικούς τρόπους να νουθετεί νεαρούς που θεωρεί ότι δεν συμμορφώνονται επαρκώς στις υποδείξεις. Χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια ελέγχου στη Νάντη αστυνομικοί σκότωσαν νεαρό που κατά τους ισχυρισμούς της αστυνομίας δεν σταμάτησε σε έλεγχο, προσπαθώντας να διαφύγει κάνοντας όπισθεν και πέφτοντας πάνω σε αστυνομικό. Σύμφωνα με τον τοπικό εισαγγελέα ο νεαρός είχε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης για κλοπές και σύσταση συμμορίας. Ο τραυματισμός του στην καρωτίδα ήταν θανάσιμος και υπέκυψε μετά από λίγες ώρες.

Κάτοικοι της συνοικίας αμφισβητούν έντονα την εκδοχή των αστυνομικών, λέγοντας πως “δεν έπεσε πάνω σε κάνεναν”, ότι έδωσε τα χαρτιά του στους αστυνομικούς και πως δεν υπήρχε κανείς πίσω από το όχημα. «Σε όλες τις συνοικίες της Γαλλίας συμβαίνει το ίδιο πράγμα. Το εύκολο για τους αστυνομικούς είναι να πυροβολούν. Είναι απαράδεκτο», λέει δακρυσμένη μια κάτοικος. «Γιατί δεν πυροβόλησαν στα λάστιχα ή στα πόδια; Γιατί στο κεφάλι;», φωνάζει μια άλλη γυναίκα, η οποία προβλέπει πως οι νέοι «δεν θα μείνουν ήσυχοι». Μια άλλη κάτοικος, η Φαμπιόλα, δηλώνει σοκαρισμένη. «Δεν ήταν οπλισμένος. Φοβόμαστε, μπορεί να συμβεί στον καθέναν μας», λέει.

Επεισόδια ακολούθησαν το περιστατικό, καθώς οι αστυνομικοί δέχτηκαν ρίψεις αντικειμένων και βομβών μολότοφ, ενώ ακολούθησαν πυρπολήσεις αυτοκινήτων και κτιρίων, ανάμεσά τους το δημαρχείο του Ντερβαλιέρ και δυο εμπορικά κτίρια. Η γαλλική κυβέρνηση έσπευσε απλώς να καταδικάσει τα επεισόδια, παραπέμποντας στη δικαιοσύνη για τα αίτια θανάτου του νέου.

Η αστυνομική βιαιότητα γνωρίζει έξαρση στη Γαλλία το τελευταίο διάστημα, καθώς με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη βδομάδα από τη Γενική Επιθεώρηση της γαλλικής αστυνομίας, αυξήθηκε χρήση κάποιων όπλων, όπως το αυτόματο πιστόλι από αστυνομικούς, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών ή τραυματιών από αστυνομικά πυρά σε 17. Η επικεφαλής της υπηρεσίας βέβαια έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αποδίδοντας αυτή την αύξηση οπλοχρησίας των αστυνομικών σε “ανησυχητική” αύξηση των οδηγών που αρνούνται τους αστυνομικούς ελέγχους.

Με πληροφορίες από 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: