Ολόκληρη τάξη σωφρονιστικών υπαλλήλων φωτογραφήθηκε με ναζιστικό χαιρετισμό στις ΗΠΑ

Tην ίδια ώρα, ο γραμματέας της αρμόδιας υπηρεσίας ζητά βοήθεια από “θρησκευτικούς ηγέτες” για να καταπολεμηθούν τέτοια φαινόμενα.

Αν και θα περίμενε κανείς οι νεοναζί να βρίσκονται αποκλειστικά πίσω από τα σίδερα των φυλακών, φαίνεται πως στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ εκείνοι που θα έπρεπε να συμβάλλουν στο «σωφρονισμό» βίαιων ακροδεξιών, φυσικά και άλλων κατηγορουμένων, μοιράζονται κοινές πεποιθήσεις με τους δεσμοφύλακες του Άουσβιτς.

Σκάνδαλο λοιπόν προκάλεσε η αποκάλυψη φωτογραφίας, όπου δεκάδες σωφρονιστικοί υπάλληλοι με στολή εμφανίζονται σε ομαδική φωτογραφία με το χιτλερικό χαιρετισμό. Η πηγή που άφησε να διαρρεύσει η φωτογραφία παραμένει άγνωστη, σε κάθε περίπτωση, ήδη κάποια από τα άτομα που έχουν ταυτοποιηθεί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Η αρμόδια υπηρεσία ερευνά το ζήτημα, ενώ ο κυβερνήτης της πολιτείας Τζιμ Τζάστις έδωσε εντολή να απολυθούν όλοι όσοι συμμετείχαν στη φωτογραφία, δηλώνοντας πως «Καταδικά τη φωτογραφία της Τάξης Βασικής Εκπαίδευσης 18 με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Αυτό δε θα γίνει ανεκτό επί θητείας μου».

Η φωτογραφία φέρει λεζάντα που γράφει “Hail Byrd!”, αναφερόμενη στο διευθυντή της τάξης, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου του κυβερνήτη σε τοπικό έντυπο. Οι μαθητές του προφανώς θεώρησαν αστεία ιδέα να ποζάρουν με ναζιστικό χαιρετισμό για να τον διακωμωδήσουν ή να του κάνουν πλάκα.  Δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία της φωτογραφίας, η εκπαίδευση ωστόσο έλαβε χώρα μεταξύ 21 Οκτώβρη και 27 Νοέμβρη. Παραμένει άγνωστο αν τα άτομα που συμμετείχαν είναι εν ενεργεία σωφρονιστικοί υπάλληλοι που κάνουν μια συνηθισμένη μετεκπαίδευση ή νεαροί εκπαιδευόμενοι για το επάγγελμα. Ο γραμματέας του τμήματος στρατιωτικών υποθέσεων και δημόσιας ασφάλειας Τζεφ Σάντι, αφού ανακοίνωσε τη διαθεσιμότητα ενός αριθμού των εικονιζόμενων, αποκάλεσε τη φωτογραφία «κακόγουστη, προσβλητική, ενοχλητική, ιδιαίτερα αναίσθητη και απολύτως ακατάλληλη». Παράλληλα δήλωσε πως έχει διαταχθεί η καταστροφή όλων των υπαρχόντων αντιτύπων της φωτογραφίας, μέτρο φυσικά που ακούγεται αρκετά ατελέσφορο στην εποχή του διαδικτύου, δεδομένου ότι ήδη έχει δημοσιοποιηθεί η φωτογραφία. Πρόσθεσε πως έχει επικοινωνήσει με τοπικούς “θρησκευτικούς ηγέτες” για να ζητήσει τη βοήθειά τους για το ζήτημα, πιθανότατα επειδή πιστεύει ότι ο ναζισμός είναι κάποιου είδους αμαρτία κι όχι πολιτικό φαινόμενο.

H ύπαρξη ακροδεξιών συμπαθειών στα αμερικανικά σώματα ασφαλείας δεν είναι φυσικά κεραυνός αιθρία. Μόλις στις αρχές της χρονιάς είχε αποκαλυφθεί ότι αστυνομικός στην Καλιφόρνια προστάτευε συμμετέχοντες σε νεοναζιστικές πορείες από τη σύλληψη, την ίδια ώρα που κατηγορούσε αντιφασίστες για “επίθεση” και “πρόκληση ταραχών”, επειδή διαδήλωναν ενάντια στην παρουσία των ακροδεξιών.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: