Οι ΗΠΑ πιέζουν άλλες χώρες να αρνηθούν την κουβανική ιατρική βοήθεια!

Οι ΗΠΑ που έχουν επιβάλει ένα εξοντωτικό εμπάργκο στην Κούβα, τώρα ουσιαστικά θέλουν να επιβάλουν εμπάργκο στις άλλες χώρες και να τις αποκλείσουν από την κουβανική ιατρική βοήθεια.

Στη διπλωματία, όπως και στην πολιτική, υπάρχουν πράγματα που γίνονται αλλά δε λέγονται ή αντιστρόφως. Υπάρχει όμως και μια τρίτη περίπτωση: αυτά που λέγονται εμμέσως δημόσια και υπονοούν σαφώς τι γίνεται και παρασκηνιακά.

Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι η ανάρτηση του State Department, που αναφέρει ότι η Κούβα προσφέρει τις ιατρικές υπηρεσίες της στα θύματα του κορονοϊού αποκλειστικά και μόνο για τα χρήματα -μια γραμμή στην οποία κινήθηκαν και αρκετά ελληνικά δημοσιεύματα.

Φρόντισε όμως για την αναπαραγωγή της και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα, σε δύο χρόνους, με μικρές παραλλαγές.

Στην πρώτη (από πάνω) κάνει λόγο για τα ταπεινά οικονομικά κίνητρα της Κούβας, ενώ στη δεύτερη (κάτω) για την άγρια εκμετάλλευση, που παραβιάζουν τις συνθήκες του ΟΗΕ για την καταναγκαστική εργασία. Κοινή κατακλείδα και στις δύο περιπτώσεις, είναι η “συμβουλή” στις χώρες που δέχονται την βοήθεια να επανεξετάσουν τη συμφωνία με την Κούβα και να σταματήσουν την καταχρηστική συμπεριφορά.

Είναι παράξενο να γίνεται λόγος για “καταναγκαστική εργασία” στον δυτικό κόσμο της μισθωτής δουλειάς, όπου εκατομμύρια εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλέψουν στοιβαγμένοι χωρίς μέτρα προστασίας, εκθέτοντας τον εαυτό τους και τους οικείους τους στον κορονοϊό. Είναι χρήσιμο όμως να θυμηθούμε τα σκοτεινά, σκυθρωπά βλέμματα των γιατρών που υποχρεώνονται από το κουβανικό κράτος σε καθεστώς καταναγκαστικής εργασίας. Κι αν η εικόνα δε συμφωνεί με το στερεότυπο, τόσο το χειρότερο για αυτήν.

 

Εντάξει, εδώ φοράνε μάσκες, αλλιώς θα βλέπατε πόσο σκυθρωποί είναι.

Σημειωτέον πως οι ΗΠΑ, η πανίσχυρη μητρόπολη του καπιταλισμού, αδυνατεί να προστατέψει τον πληθυσμό της από την έξαρση του κορονοϊού -ή πολύ απλά δε θέλει. Ήδη στις ΗΠΑ ανακοινώνονται σε καθημερινή βάση εκατοντάδες θάνατοι και χιλιάδες νέα κρούσματα, που ξεπέρασαν αθροιστικά τα συνολικά κρούσματα στην Κίνα, από όπου ξεκίνησε ο ιός.

Και όμως, αυτή η χώρα επιβάλλει διεθνή οικονομικό αποκλεισμό στην Κούβα, για να την γονατίσει, ενώ τώρα προχωρά ουσιαστικά σε μια μορφή εμπάργκο της ιατρικής κουβανικής βοήθειας για λογαριασμό άλλων χωρών.

Τα παραπάνω συμπυκνώνει ένα δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Prensa Latina, που μπορείτε να δείτε μεταφρασμένο στα ελληνικά εδώ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: