“Οι εργάτες δεν είναι σκλάβοι!” Ξεκίνησε στην Τουρκία η δίκη των απεργών του νέου αεροδρομίου Κωνσταντινούπολης

Οι απεργοί αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της αντίστασης κατά της αρχής, της παραβίασης του “δικαιώματος στην εργασία” (δηλαδή στην απεργοσπασία) και σε συμμετοχή σε ένοπλη σύναξη

Ξεκίνησε την Τετάρτη η δίκη εναντίον 61 εργατών και συνδικαλιστών, που πριν από δυο μήνες είχαν ξεκινήσει απεργία ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου Κωνσταντινούπολης. Από τους κατηγορούμενους, ήδη οι μισοί (31 άτομα) βρίσκονται προφυλακισμένοι και αποφυλακίστηκαν μόλις σήμερα με δικαστική απόφαση.

Η προσέλευση του κόσμου την πρώτη μέρα ήταν τόσο μεγάλη, ώστε η δίκη μεταφέρθηκε στην αίθουσα φαγητού, παρότι τελικά η πρόσβαση επιτράπηκε μόνο σε έναν αλληλέγγυο προς τους εργάτς και λιγοστούς δημοσιογράφους. Πριν τη δίκη, πολλοί υποστηρικτές των κατηγορουμένων είχαν συγκεντρωθεί και φώναζαν “Οι εργάτες δεν είναι σκλάβοι!” και απαιτούσαν με πλακάτ “Λευτεριά στους εργάτες του τρίτου αεροδρομίου”

Τουλάχιστον 52 εργάτες έχουν σκοτωθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο συγκεκριμένο έργο, με το αεροδρόμιο να έχει εγκαινιαστεί στις 29 του περασμένου Οκτώβρη. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός αυτός είναι απλά η τελευταία επίσημη ανακοίνωση, με άλλες πηγές να αναφέρουν ως και 400 νεκρούς στο βωμό τους κέρδους. Ενδεικτικό είναι εξάλλου πως ως πρόσφατα η τουρκική κυβέρνηση δεχόταν επισήμως μόνο 27 νεκρούς.

Οι απεργοί αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της αντίστασης κατά της αρχής, της παραβίασης του “δικαιώματος στην εργασία” (δηλαδή στην απεργοσπασία) και σε συμμετοχή σε ένοπλη σύναξη. Ενδεικτικό του έωλου κατηγορητηρίου είναι πως τους καταμαρτυράται το γεγονός πως σχημάτισαν ομάδα συζήτησης στην εφαρμογή WhatsApp κι ότι “φώναζαν συνθήματα”.

Με πληροφορίες από sol.org.tr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: