“Oι εγκληματίες πρέπει να πεθάνουν σαν κατσαρίδες” – Την πλήρη ασυλία της αστυνομίας προωθεί ο Μπολσονάρου

O ακροδεξιός πρόεδρος προανήγγειλε πως οι αστυνομικοί θα βραβεύονται για τη χρήση των όπλων τους αντί να οδηγούνται στη δικαιοσύνη.

Μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Μπολσονάρου, ήταν και η πάταξη της εγκληματικότητας, που ως γνωστόν στη Βραζιλία έχει εκρηκτικές διαστάσεις. Προφανώς, ο τρόπος με τον οποίο ο ακροδεξιός πρόεδρος προτίθεται να την αντιμετωπίσει δεν είναι με αντιμετώπιση των κοινωνικών αιτιών που τη γεννούν, αλλά με ακόμα σκληρότερη καταστολή.

Μια καταστολή που πλέον ισοδυναμεί με πλήρη ασυλία των αστυνομικών κατά τη χρήση όπλων. Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Μπολσονάρου, προανήγγειλε πως έχει ήδη αποστείλει στη βουλή σχέδιο νόμο που θα επιτρέπει στα όργανα της τάξης να χρησιμοποιούν τα όπλα τους χωρίς κανένα φόβο νομικής δίωξης. “Αυτοί οι τύποι θα πεθάνουν στους δρόμους σαν τις κατσαρίδες, κι έτσι πρέπει”, είπε ο Μπολσονάρου.

Ισχυρίστηκε πως το βίαιο έγκλημα θα περιοριστεί δραστικά αν η αστυνομία έχει άδεια να σκοτώνει χωρίς νομικές συνέπειες. Μάλιστα, προανήγγειλε πως οι αστυνομικοί θα βραβεύονται για τη χρήση των όπλων τους αντί να οδηγούνται στη δικαιοσύνη.

Το μέτρο αυτό είναι μόνο ένα από όσα προβλέπει το «πακέτο κατά του εγκλήματος», ένα νομοσχέδιο που εξετάζεται από τη βουλή της χώρας. Ανάμεσα στα άλλα, προτείνει την επέκταση κανονικά παράνομων πράξεων υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Ο Μπολσονάρου μάλιστα επιχειρεί να παρουσιάσει την πτώση στους αριθμούς των δολοφονιών στο πρώτο τρίμηνο του 2019 ως αποτέλεσμα της διακυβέρνησής του και του διορισμού Σέρζιου Μόρου, πρώην δικαστή, στη θέση του υπουργού δικαιοσύνης.

Οι δηλώσεις του Μπολσονάρου έχουν προκαλέσει οργή στην αντιπολίτευση και τις οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, που υποστηρίζουν ότι η ρητορική και πρακτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε αύξηση της αστυνομικής βίας, με κύριο θύμα νεαρούς, μαύρους άνδρες.

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: