Ο Τραμπ “διατάζει” τη Ford και τη General Motors να φτιάξουν αναπνευστήρες για την καταπολέμηση του κορονοϊού

Με επικοινωνιακό σόου απαντά ο Τραμπ στην κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας που εξαπλώνεται σαν τυφώνας στις ΗΠΑ

Συμπληρώνεται ένας μήνας περίπου από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωνε τους Αμερικανούς ότι τα 15 τότε κρούσματα κορονοϊού σύντομα θα ήταν “κοντά στο μηδέν”. Φυσικά όχι απλά δεν επαληθεύτηκε η πρόγνωση, αλλά πλέον η χώρα έχει ξεπεράσει την Κίνα σε αριθμό κρουσμάτων. Ήδη η Νέα Υόρκη βρίσκεται σε καραντίνα, η οποία επεκτείνεται σε μια σειρά περιοχές σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, τα προβλήματα ωστόσο του πλήρως ιδιωτικοποιημένου συστήματος υγείας είναι κάτι παραπάνω από εμφανή. Η έλλειψη προστατευτικού υλικού και ανεπνευστήρων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, με κάποια νοσοκομεία να εφαρμόζουν πειραματικά ακόμα και τη διασωλήνωση δύο ασθενών σε έναν αναπνευστήρα.

Η απάντηση του προέδρου Τραμπ έρχεται μέσω ενός τουίτ, όπου καλεί τη General Motors και τη Ford να ανοίξουν εγκαταλελειμμένα εργοστάσια και γενικά να ξεκινήσουν την παραγωγή αναπνευστήρων:

“Η General Motors πρέπει τώρα να ανοίξει το εργοστάσιο που ανόητα εγκατέλειψε στο Λόρντσταουν του Οχάιο, ή κάποιο άλλο εργοστάσιο, και να αρχίσει να φτιάχνει τώρα αναπνευστήρες, τώρα! Ford, ξεκινά τώρα με τους αναπνευστήρες, γρήγορα!”

Ο Τραμπ επιδίδεται σε ένα επικοινωνιακό σόου, επιδεικνύοντας δήθεν “πυγμή” σε μεγάλες εταιρείες, οι οποίες κατά καιρούς έχουν λάβει ισχυρές χρηματοδοτήσεις από το κράτος, ειδικότερα η GM έχει διασωθεί με κρατικό χρήμα την περίοδο της οικονομικής κρίσης μετά το 2008. Στην πραγματικότητα, τέτοιου είδους παραινέσεις δεν έχουν κανένα πραγματικό αντίκρυσμα, αφού βασίζονται στην “καλή θέληση” των εν λόγω πολυεθνικών, αλλά και στο κατά πόσο αυτές θα θεωρήσουν επαρκώς κερδοφόρο να αναπροσαρμόσουν την παραγωγή τους ώστε να χρυσοπουλήσουν τους αναπνευστήρες. Κανένας λόγος για επιτάξεις, καμία υπόσχεση για ενίσχυση του συστήματος υγείας με προσωπικό και απαραίτητο προστατευτικό υλικό. Ενδεχομένως με αυτό τον τρόπο να συσπειρώνει τους εύπιστους οπαδούς του, σίγουρα όμως δεν ανακόπτει την θανατηφόρο πορεία του ιού, με κάποιους να εκφράζουν φόβους ότι οι ΗΠΑ μπορεί να πληρώσουν το βαρύτερο τίμημα στην πανδημία από όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: