Ο Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Ο Τραμπ αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους, ναρκοθετώντας τη συγκρότηση του παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ και διαιωνίζοντας ουσιαστικά την κατοχή της Παλαιστίνης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε σήμερα εντολή για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες μεταφοράς της αμερικανικής πρσεβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, την οποία κι αναγνωρίζει ουσιαστικά ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους. Είναι χαρακτηριστική η υποδοχή της απόφασης από το δήμαρχο του ισραηλινού τμήματος της πόλης, που είπε πως θα προχωρήσει στη φωταγώγησή του, αναρτώντας μια αμερικανική σημαία δίπλα στην ισραηλινή.

Η σημερινή εξέλιξη ρίχνει λάδι στη φωτιά και ναρκοθετεί την απόφαση για την ίδρυση και αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ουσιαστικά διαιωνίζει την κατοχή της Παλαιστίνης, το τείχος, τους εποικισμούς, τον κύκλο βίας και τις δολοφονίες εναντίον του παλαιστινιακού λαού.

Ο Τραμπ δε φείδεται στα κούφια ευχολόγια για εξεύρεση λύσης, κλείνοντας τη σημερινή ομιλία του με τη βαρύγδουπη φράση: “Ο Θεός να ευλογεί το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και τις ΗΠΑ”. Ίσως να μην είναι τυχαίο ότι στη φράση αναφέρονται δύο κράτη (Ισραήλ, ΗΠΑ) κι ένας λαός χωρίς δική του πατρίδα, με αναγνωρισμένη κρατική οντότητα. Το βασικό όμως είναι ότι οι ΗΠΑ ανοίγουν ζητήματα γεωστρατηγικών αλλαγών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, επιδιώκοντας απροκάλυπτα να ελέγξουν συνολικά τους ενεργειακούς πόρους, τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Βαριές ευθύνες φέρει και η ελληνική κυβέρνηση, που συντάσσεται ολόπλευρα με τον ευρωνατοϊκο ιμπεριαλισμό, μαζεύοντας τους επαίνους του αμερικανού πρέσβη για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις που βρίσκονται στο καλύτερο σημείο όλων των εποχών. Η σημερινή κυβέρνηση θεωρεί στρατηγικό εταίρο το Ισραήλ, ανοίγοντας νέες επικίνδυνες παρτίδες με ισχυρά, ιμπεριαλιστικά κέντρα, κι ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντά τους, αρνούμενη να προχωρήσει τις διαδικασίες της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους, που είχε ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή πριν από δύο χρόνια.

Το μαζικό λαϊκό κίνημα επιβάλλεται να ορθώσει τείχος αντίστασης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να εντείνει την αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό λαό και το δίκαιο αίτημά του για συγκρότηση παλαιστινιακού κράτους, δίνοντας στην πράξη τη δική του απάντηση: Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: