Ο Ρότζερ Γουότερς για το ρόλο της ΕΣΣΔ στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο: “Ήταν ο ρωσικός λαός αυτός που έκανε τις μεγαλύτερες θυσίες για να νικήσει τους ναζί” (VIDEO)

Δεν ήταν οι γενναίοι Βρετανοί, ούτε οι δυνάμεις που ήρθαν να συνδράμουν στο μέτωπο του Βόρειου Ατλαντικού, αλλά ο ρωσικός λαός που έκανε τις μεγαλύτερες θυσίες να συγκρατήσει τους ναζί και να τους νικήσει”. 

Την ώρα που το ξαναγράψιμο της ιστορίας, ιδιαίτερα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, επιχειρείται συστηματικά ώστε να διαγραφεί η ιστορική μνήμη των λαών, ο Ρότζερ Γουότερς, γνωστός για την παρρησία του, μιλώντας στο ρωσικό δίκτυο Russia Today αναφέρθηκε σε ένα γεγονός που παραβλέπεται κατά κόρον όχι μόνο στην πατρίδα του τη Βρετανία, αλλά συνολικά στο δυτικό κόσμο, ότι δηλαδή χωρίς τη συμβολή των λαών της Σοβιετικής Ένωσης θα ήταν αδύνατη η συντριβή του φασισμού.

“Δίνουμε υπερβολικά λιγοστή προσοχή στο γεγονός πως οι Ρώσοι ήταν αυτοί που κέρδισαν τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο για την υπόλοιπο κόσμο. Δεν ήταν οι γενναίοι Βρετανοί, ούτε οι δυνάμεις που ήρθαν να συνδράμουν στο μέτωπο του Βόρειου Ατλαντικού, αλλά ο ρωσικός λαός που έκανε τις μεγαλύτερες θυσίες να συγκρατήσει τους ναζί και να τους νικήσει”, είπε το ιδρυτικό μέλος των Πινκ Φλόιντ, για να προσθέσει πως πρέπει πάντα να το θυμόμαστε αυτό, ειδικά τώρα που δυτικές χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία και “απειλούν τους Ρώσους με όπλα”, κάτι το οποίο αποκάλεσε “καθαρή τρέλα”.

Είναι αλήθεια βέβαια πως δεν ήταν γενικά “οι Ρώσοι” που θυσιάστηκαν και κέρδισαν τον πόλεμο, αλλά συνολικά όλοι οι λαοί και οι επιμέρους εθνότητες της Σοβιετικής Ένωσης. Αλλά παρά αυτή την – συνειδητή ή μη – ιστορική ανακρίβεια του Γουότερς, ο ριζοσπαστισμός του οποίου εκ των πραγμάτων είναι πεπερασμένος, σίγουρα η διαπίστωση του βρίσκεται έτη φωτός μπροστά από τις απόψεις που μετά από δεκαετίες προπαγάνδα έχει η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών στο δυτικό ημισφαίριο, ότι δηλαδή το σημείο καμπής στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν η απόβαση στη Νορμανδία. Αντιλήψεις στις οποίες συνέβαλε η ποπ κουλτούρα, κυρίως μέσω του κινηματογράφου, αλλά και ο επίσημος λόγος πολιτικών ταγών, με πολύ πρόσφατο το παράδειγμα το επίσημο μήνυμα του Λευκού Οίκου για το τέλος του πολέμου, που “ξέχασε” ακόμα και την ύπαρξη της ΕΣΣΔ μεταξύ των συμμάχων.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: