Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ κατηγόρησε τις γυναίκες πως καταγγέλλουν παρενόχληση “μόνο από άσχημους άντρες”

Το σεξιστικό κρεσέντο του Μορένο προκάλεσε τεράστια κατακραυγή, με χρήστες να μιλούν για ένα “μοχθηρό, θλιβερό πλάσμα χωρίς ψυχή” και να δηλώνουν πως είναι “ντροπή για τη χώρα να έχει το Μορένο ως “πρόεδρο”.

Σάλο προκάλεσαν στον Ισημερινό οι δηλώσεις του προέδρου Λενίν Μορένο, στη διάρκεια οικονομικού συνεδρίου στην πόλη Γκουαγιακίλ, όπου ισχυρίστηκε πως οι γυναίκες καταγγέλλουν σεξουαλική παρενόχληση “μόνο αν προέρχεται από άσχημο άτομο”. Στη συνέχεια μάλιστα, πρόσθεσε πως οι άντρες “βρίσκονται συνεχώς σε κίνδυνο να κατηγορηθούν για παρενόχληση”. Όλα αυτά δεν ειπώθηκαν σε κάποιο καφενείο ή στο ίντερνετ από κάποιον τυχαίο, αλλά από τον ηγέτη της χώρας μπροστά σε εκπροσώπους της οικονομικής ελίτ.

Ο Μορένο στη συνέχεια, προσπαθώντας να μετριάσει τα όσα αδιανόητα ξεστόμισε, έσπευσε να διευκρινίσει πως “καλώς” οι γυναίκες αναφέρουν τις παρενοχλήσεις στην αστυνομία, το απέδωσε όμως στο “θυμό τους με τους άσχημους”. “Αυτό σημαίνει πως είναι παρενόχληση όταν προέρχεται από κάποιον άσχημο, αλλά αν το άτομο είναι εμφανίσιμο, συνήθως δε θεωρούν απαραιτήτως πως είναι παρενόχληση”, είπε ο πρόεδρος του Εκουαδόρ. Προσπαθώντας μάλιστα να κάνει και “χιούμορ”, πρόσθεσε πως “στην ηλικία μου, δεν το λες παρενόχληση, αλλά σεξουαλική παρακμή. Κάποιες φορές υπερβάλλουμε”.

Όπως είναι αναμενόμενο, το σεξιστικό κρεσέντο του Μορένο προκάλεσε τεράστια κατακραυγή, με χρήστες να μιλούν για ένα “μοχθηρό, θλιβερό πλάσμα χωρίς ψυχή” και να δηλώνουν πως είναι “ντροπή για τη χώρα να έχει το Μορένο ως “πρόεδρο”.

Μετά τον ορυμαγδό που προκλήθηκε, ο Μορένο έκανε “διορθωτική” ανάρτηση στο τουίτερ, ζητώντας συγγνώμη, η οποία δεν πείθει κανέναν:

“Στο σχόλιο μου για την παρενόχληση, δεν σκόπευα να υποβαθμίσω ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η βία ή η κακοποίηση”. Απολογούμαι αν έγινε αντιληπτό με τέτοιο τρόπο. Απορρίπτω τη βία κατά των γυναικών σε όλες της τις μορφές”.

Η κενότητα αυτού του ισχυρισμού δε φαίνεται μόνο από το γεγονός πως 1 στις 4 γυναίκες του Ισημερινού έχει υποστεί σεξουαλική βία, αλλά και από το ότι η κυβέρνηση Μορένο αποφάσισε πριν κάποιο διάστημα να περικόψει τη χρηματοδότηση στα προγράμματα πρόληψης εγκυμοσύνης ανηλίκων και βίας κατά των γυναικών, προκαλώντας ακόμα και την παρέμβαση του ΟΗΕ, που προειδοποιεί για όξυνση των παραβιάσεων των δικαιωμάτων της γυναίκας μετά την απόφαση.

Με πληροφορίες από Independent

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: