“Ο παππούς μου δεν επέζησε απ’ το Άουσβιτς για να βομβαρδίζει τη Γάζα!”

Πολίτες των ΗΠΑ εβραϊκής καταγωγής δίνουν το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης και παίρνουν αποστάσεις από την πολιτική τύπου Άπαρτχαϊντ που ακολουθεί το κράτος του Ισραήλ.

Το Σάββατο ήταν η μέρα της Νάκμπα, όπου οι Παλαιστίνιοι πραγματοποιούν εκδηλώσεις μνήμης για τον διωγμό τους από τις πατρογονικές τους εστίες, με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Δεκάδες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε όλο τον κόσμο, όπως στη Γαλλία, όπου χιλιάδες Γάλλοι έσπασαν στην πράξη τη σχετική απαγόρευση της κυβέρνησης Μακρόν.

Την ίδια μέρα μια μεγάλη διαδήλωση έλαβε χώρα στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Εκεί όπου χτυπά η καρδιά των μαύρων πολιτών των ΗΠΑ, με το σύνθημα “We can’t breathe since 1948” να γίνεται συνδετικός κρίκος για τις δύο περιπτώσεις κοινωνικής αδικίας και διακρίσεων

Σε αυτή τη διαδήλωση συμμετείχαν και αρκετοί Εβραίοι στην καταγωγή πολίτες, που διαχωρίζουν τη θέση τους από την πολιτική τύπου Απαρτχάιντ που ακολουθεί το κράτος του Ισραήλ και αναγνωρίζουν το δικαίωμα των Παλαιστίνιων να έχουν το δικό τους κράτος και να ζουν ειρηνικά στον τόπο που γεννήθηκαν.

Από τις ανταποκρίσεις στο Τουίτερ, ξεχωρίσαμε και την εικόνα με το πλακάτ και το σύνθημα που βλέπετε και στον τίτλο της ανάρτησης. “Ο παππούς μου δεν επέζησε από το Άουσβιτς για να βομβαρδίζει τη Γάζα”.

Το μήνυμα είναι απλό και δεν επιδέχεται στρεβλώσεις και παρερμηνείες (πχ τη γνωστή κατηγορία περί “σχετικοποίησης”). Οι λαοί που έχουν ζήσει στο πετσί τους πογκρόμ, διώξεις και τον οργανωμένο αφανισμό τους δεν ανέχονται να μπαίνουν στον ρόλο του θύτη και να προκαλούν θύματα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: