Ο Μπολσονάρου έπαθε … ανταποικιοκρατία για τις φωτιές στον Αμαζόνιο

Με τη διεθνή κατακραυγή να εντείνεται, ο Μπολσονάρου αποφάσισε να βγει από “αριστερά” στο Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος για δικούς του επικοινωνιακούς λόγους έθεσε το ζήτημα οι πυρκαγιές στην Αμαζονία να αποτελέσουν μέρος της ατζέντας της συνόδου των G7.

Την ώρα που 72000 φωτιές κατακαίνε το μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου του πλανήτη, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 85% σε σχέση με πέρσι, ο Μπολσονάρου επιδίδεται με κάθε τρόπο στην επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής, κι όχι φυσικά στην κατάσβεση των πυρκαγιών, δηλώνοντας “έλλειψη πόρων” για κάτι τέτοιο. Κι αυτό μάλιστα, τη στιγμή που επιδίδεται σε συνωμοσιολογίες, κατηγορώντας περιβαλλοντικές ΜΚΟ ότι “ίσως” βάζουν επίτηδες τις φωτιές για να τον δυσφημίσουν, κάνοντας λόγω για “επικοινωνιακό πόλεμο” κατά της Βραζιλίας. Το μόνο σίγουρο είναι πως, σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες που έχουν τοποθετηθεί για το θέμα, ο πρωτοφανής αριθμός πυρκαγιών σε μια χρονιά όπου δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο κλιματικό φαινόμενο και οι βροχοπτώσεις είναι ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με το μέσο όρο, οφείλεται στην πλειονότητά του σε ανθρώπινο χέρι.

Οι εμπρηστές, αγρότες και μεγαλογαιοκτήμονες, ενθαρρυμένοι από την πολιτική του ακροδεξιού προέδρου, που ήδη από την προεκλογική περίοδο διακήρυττε πως στόχος του είναι να δοθούν προστατευόμενες εκτάσεις για “αξιοποίηση, βάζουν φωτιές για να δημιουργηθεί νέο έδαφος για βοσκοτόπια και καλλιέργειες. Η καταστροφή έχει ήδη επηρεάσει 3,340 τχλμ του δάσους το οποίο υπολογίζεται πως απορροφά το 1/4 από τους 2,4 δις τόνους διοξειδίου του άνθρακα που απορροφούν ετησίως όλα τα δάση της γης κι οι συνέπειες της για την κλιματική αλλαγή είναι δύσκολο να σταθμιστούν ακόμα.

Μπροστά σε όλ’ αυτά και με τη διεθνή κατακραυγή να εντείνεται, ο Μπολσονάρου αποφάσισε να βγει από “αριστερά” στο Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος για δικούς του επικοινωνιακούς λόγους έθεσε το ζήτημα οι πυρκαγιές στην Αμαζονία να αποτελέσουν μέρος της ατζέντας της συνόδου των G7 που θα ξεκινήσει αύριο στην πόλη Μπιαρίτς της Γαλλίας. Ο Μπολσονάρου, ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε το Μακρόν ότι επικαλείται “ψεύτικες φωτογραφίες” από την πυρκαγιά κι ότι ακολουθεί “αποικιοκρατική” λογική: “Η πρόταση του Γάλλου προέδρο τα θέματα της Αμαζονίας να συζητηθούν χωρίς τη συμμετοχή των χωρών της περιοχής παραπέμπουν σε αποικιακή νοοτροπία που δεν έχει θέση στον 20ό αιώνα”. Αντίθετα, όταν ο ίδιος και οι ομοϊδεάτες του στη Λατινική Αμερική συζητούν για την τύχη της Βενεζουέλας με τις ΗΠΑ, χωρίς συμμετοχή της ενδιαφερόμενης κυβέρνησης, είναι προώθηση της δημοκρατίας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: