“Ο μόνος τρόπος είναι να καταστραφεί πλήρως το καπιταλιστικό σύστημα” – Νέο κόμμα από το Συνδικάτο Μεταλλεργατών της Νότιας Αφρικής

Η εκπρόσωπος τύπου του νέου κόμματος άφησε αιχμές κατά των άλλων αριστερών δυνάμεων στη χώρα, ανάμεσά τους το ΚΚ Νοτίου Αφρικής και οι «Μαχητές της Οικονομικής Ελευθερίας», λέγοντας πως συμβιβάστηκαν με το κεφάλαιο.

Το δικό του κόμμα έχει εδώ και λίγες βδομάδες το Εθνικό Συνδικάτο Μεταλλεργατών της Νότιας Αφρικής (NUMSA), που είναι η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας με 330.000 μέλη. Το νέο κόμμα λέγεται «Σοσιαλιστικό Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα» και δημιουργήθηκε πέντε χρόνια μετά την ανοιχτή ρήξη του συνδικάτου με το κυβερνόν κόμμα Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο (ANC) , κατηγορώντας το για αντεργατική πολιτική στα χνάρια της Διεθνούς Τράπεζας και του ΔΝΤ.

Η εκπρόσωπος τύπου του νέου κόμματος Phakamile Hlubi-Majola δήλωσε πως Η NUMSA ήταν συστατικό στοιχείο του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος για την ήττα του απαρτχάιντ, πάλεψε πλάι –πλάι μαζί με το ANC…Ωστόσο στη Νότια Αφρική, πάνω από δυο δεκαετίες μετά την ανατροπή του συστήματος, η πλειονότητα της εργατικής τάξης εξακολουθεί να ζει στην ίδια κατάσταση που υπήρχε κατά το απαρτχάιντ. Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού μαραζώνει στη φτώχεια…Η Νότια Αφρική είναι μια από τις πιο άνισες χώρες του κόσμου, με τον πλούτο της χώρας να ανήκει σε τρεις λευκούς δισεκατομμυριούχους.»

Στόχος της NUMSA είναι η συνέχιση της συνδικαλιστικής δράσης, αλλά και η εδραίωση του Σοσιαλιστικού Επαναστατικού Εργατικού Κόμματος καθώς «αναγνωρίζουμε όπως κάθε άλλος μαρξιστής πως ο μόνος τρόπος να τερματίσουμε αυτή την κατάσταση είναι να καταστραφεί πλήρως το καπιταλιστικό σύστημα και να αντικατασταθεί από ένα σοσιαλιστικό σύστημα».

Η ίδια άφησε αιχμές κατά των άλλων αριστερών δυνάμεων στη χώρα, ανάμεσά τους το ΚΚ Νοτίου Αφρικής και οι «Μαχητές της Οικονομικής Ελευθερίας», λέγοντας πως συμβιβάστηκαν με το κεφάλαιο. Προχωρώντας σε αυτοκριτική, πρόσθεσε πως «Μάθαμε ότι είναι αδύνατον για την εργατική τάξη να πετύχει πραγματική ισότητα και ελευθερία όταν συμβιβάζεται με το κεφάλαιο…Η συμμαχία μας με το ANC στην πραγματικότητα ήταν ένας συμβιβασμός με το κεφάλαιο».

Με πληροφορίες από telesurtvnet

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: