“Ο Λένιν είναι ξένος και κατά μία έννοια τρομοκράτης” – Ινδός κυβερνήτης στηρίζει βανδαλισμούς αγαλμάτων του Σοβιετικού ηγέτη

Η επικράτηση του δεξιού κόμματος BJP στην κεντρική κυβέρνηση και σε αρκετές επαρχίες της χώρας, συνοδεύεται από έκρηξη πολιτικού βανδαλισμού κατά μνημείων του Λένιν κι άλλων προοδευτικών προσωπικοτήτων. Την ώρα που η κυβέρνηση επισήμως τηρεί αποστάσεις από τη βία, κατά τόπους αξιωματούχοι ρίχνουν λάδι στη φωτιά με τις αντικομμουνιστικές τους δηλώσεις.

Ο “Πόλεμος των Αγαλμάτων” έχει ξεσπάσει σε ολόκληρη την Ινδία, καθώς ως απάντηση στον βανδαλισμό αγαλμάτων του Λένιν και άλλων πράξεων πολιτικού βανδαλισμού ξηλώνονται αγάλματα δεξιών ηγετών. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, προερχόμενος ο ίδιος από το δεξιό κόμμα BJP, καταδίκασε τις πράξεις βεβήλωσης κι απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό της πολιτικής βίας. Η νίκη του BJP στη βορειανατολική επαρχία Τριπούρα έδωσε τέρμα σε 30 χρόνια τοπικής διακυβέρνησης από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ινδίας (Μαρξιστικό), προκαλώντας ένα κύμα ρεβανσισμού από οπαδούς του νέου κυβερνήτη, το οποίο κορυφώθηκε με την αποκαθήλωση δυο αγαλμάτων του Λένιν στην επαρχία. Την επομένη ξηλώθηκε προτομή του Σιάμα Πρασάντ Μουκχέργιε, ιδρυτή του κόμματος Γιάνα Σανγκ, προδρόμου του BJP.

Ο “πόλεμος των αγαλμάτων” επεκτάθηκε και στα νότια της χώρας, στην επαρχία Ταμίλ Ναντού, όπου βανδαλίστηκε, από μέλη του BJP, όπως καταγγέλλεται, το άγαλμα του Ερόντε Βενκάτα Ραμασάμυ Περιγιάρ, ενός κοινωνικού μεταρρυθμιστή και λογίου γνωστού για τις αντιθρησκευτικές του απόψεις. Επισήμως το υπουργείο Εσωτερικών έχει λάβει εντολή να νουθετήσει τις τοπικές επαρχίες στην κατεύθυνση μέτρων παύσης των βανδαλισμών, περιλαμβανομένων της σύλληψης των δραστών. Ωστόσο, κατά τόπους αξιωματούχοι διαφοροποιούνται από την κεντρική γραμμή, υποδαυλίζοντας περαιτέρω τις ενέργειες αυτές. Έτσι, ο νέος κυβερνήτης της επαρχίας Τριπούρα, προσκείμενος στο BJP, Ταθαγκάτα Ρόι Σουμπραμάνιαν Σουάμι δήλωσε σε ειδησεογραφικό πρακτορείο πως “Ο Λένιν είναι ξένος και κατά μία έννοια τρομοκράτης. Δε θα έπρεπε να υπάρχει άγαλμα ενός τέτοιου είδους ανθρώπου στη χώρα μας. Ευχαρίστως να βάλουν αυτό το άγαλμα στην έδρα του Κομμουνιστικού Κόμματος και να το λατρεύουν αν επιθυμούν.”

Η Ινδία διαθέτει πολλά κομμουνιστικά κόμματα, αρκετά εκ των οποίων μαοϊκής αναφοράς, ενώ το μη μαοϊκό Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό) ελέγχει τις τοπικές διοικήσεις αρκετών βορειανατολικών περιοχών, περιλαμβανομένης της Δυτικής Βεγγάλης, όπου στην πρωτεύουσα Κολκάτα πολλά δημόσια κτίρια φέρουν το σφυροδρέπανο, αλλά και της Κεράλα στο νότο. Σε ανακοίνωσή του κατά του RSS, της ινδουιστικής εθνικιστής παραστρατιωτικής οργάνωσης που θεωρείται ένοπλος βραχίονας του BJP, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό), κατήγγειλε πως: “Η καταστροφή του αγάλματος του Λένιν, συμβολίζει τον λυσσασμένο αντικομμουνιστικό, αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του RSS. Αυτές οι επιθέσεις δείχνουν ξεκάθαρα, για άλλη μια φορά, πως τα RSS/BJP βασίζονται κυρίως στην εξαπόλυση πολιτικής βίας ως μέσο για να προωθήσουν την εγγενώς αντιδημοκρατική τους ατζέντα. “

Πηγή: telegraph.co.uk

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: