“Ο Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν ο άνθρωπος μας κατά του κομμουνισμού” λέει απόστρατος Τούρκος αξιωματικός

Τις ρίζες της αλλοτινής συμμαχίας Ερντογάν – Γκιουλέν στον κοινό αντικομμουνιστικό αγώνα αναδεικνύει απόστρατος και πρώην στέλεχος των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών σε τηλεοπτική του εμφάνιση.

Την κοινή πορεία Ερντογάν και Φετουλάχ, θανάσιμων εχθρών σήμερα, στον αγώνα κατά του κομμουνισμού, αναδεικνύει η δήλωση του απόστρατου αξιωματικού του τουρκικού στρατού και αρχηγού της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας, Ισμαήλ Χακί Πεκίν, σε τηλεοπτικό πρόγραμμα. Εκεί μίλησε για τη συνεργασία του με τον ισλαμιστή Γκιούλεν, που σήμερα έχει βρει άσυλο στις ΗΠΑ.

Επισήμανε πως ο Γκιουλέν ως “διαμορφωτής της κοινής γνώμης”, δε γινόταν να αγνοηθεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών, αφού το κράτος “πρέπει να ελέγχει αυτούς τους ανθρώπους”, αλλιώς βγαίνουν εκτός ελέγχου καθώς αποκτούν μεγαλύτερη δύναμη.

Αναφέρθηκε στην αντικομμουνιστική συμβολή του Γκιουλέν και του επίσης ισλαμιστή Μεχμέτ Σεβκέτ Εβγί, που είχαν διοριστεί στην Υπηρεσία Ειδικού Πολέμου, το παράρτημα της διαβόητης ψυχροπολεμικής επιχείρησης Γκλάντιο στην Τουρκία.

Ο Γκιουλέν είχε ιδρύσει τοπικά παραρτήματα της Ένωσης για τον αγώνα κατά του κομμουνισμού στην Τουρκία, όπου συμμετείχε κι ο μετέπειτα πρόεδρος Ρετζέπ Ταχίπ Ερντογάν. Η συγκεκριμένη οργάνωση ήταν αιχμή του δόρατος του τουρκικού αντικομμουνισμού και συνδέθηκε με επιχειρήσεις της CIA για την καταστολή του κινήματος στη χώρα.

Σε άλλη του συνέντευξη, αποκάλυψε πως ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΣ είχε διατάξει την απελευθέρωση του Γκιουλέν μετά τη σύλληψή του στο πραξικόπημα του Εβρέν το 1980.

“Τα παράπονα κατά των ακολούθων του Γκιουλέν αγνοήθηκαν, αφού το κράτος χρησιμοποιούσε τους άντρες του εκείνη την περίοδο”, πρόσθεσε.

Ως γνωστόν ο Γκιουλέν υπήρξε στενός σύμμαχος του Ερντογάν, βοηθώντας τον να αναμορφώσει και να επεκτείνει το σημερινό κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, φέρνοντας το στην εξουσία το 2002. Ωστόσο η συμμαχία αυτή διαλύθηκε τα τελευταία χρόνια και εξελίχθηκε σε ανοιχτή εχθρότητα. Ο Γκιουλέν και το δίκτυό του εξάλλου, που έχει διασυνδέσεις με της CIA, θεωρείται εγκέφαλος της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν στις 15 Ιούλη 2016.

Με πληροφορίες από sol.org.tr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: