Νίκη Μαδούρο στις εκλογές της Βενεζουέλας-Αρνούνται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα ΗΠΑ και ΕΕ

Με 68% των ψήφων επανεξελέγη πρόεδρος της Βενεζουέλας ο Νικολάς Μαδούρο, σε μια εκλογική αναμέτρηση με αυξημένη αποχή, αλλά επιβεβαιωμένη από διεθνείς παρατηρητές νομιμότητα, την οποία ωστόσο αρνούνται να αναγνωρίσουν οι αντίπαλοί του εντός κι εκτός χώρας.

Ο νυν πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο κέρδισε τις χθεσινές προεδρικές εκλογές, εξασφαλίζοντας άλλη μια εξαετή θητεία στο αξίωμά του. Σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) απέσπασε 5,8 εκατομμύρια ψήφους και 68% , έναντι 1,8 και 21% του βασικού αντιπάλου του, πρώην κυβερνήτη Χένρι Φαλκόν (που μεταξύ άλλων προτάσεών του είναι η υιοθέτηση του δολαρίου ως εθνικού νομίσματος), ενώ κοντά στο 11% των ψήφων κέρδισε ο ευαγγελικός πάστορας Χαβιέ Μπερτούτσι President. Οι δυο αντίπαλοι του Μαδούρο κατήγγειλαν παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία, αρνούμενοι να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα και ζητώντας νέες εκλογές το φθινόπωρο, παρότι ομάδα 150 παρατηρητών στην οποία περιλαμβάνεται και ο πρώην Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο επιβεβαίωσαν την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Ο τελευταίος μάλιστα πρότεινε να μεσολαβήσει για τη διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά τους, ΗΠΑ και ΕΕ είχαν ήδη προαναγγείλει τη μη αναγνώριση των βενεζολάνικων εκλογών, και πράγματι από χθες η αμερικανική κυβέρνηση κάνει λόγο για “φάρσα” νομιμοποίησης “μιας δικτατορίας”. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η αποχή ήταν μεγάλη, άνω του 50%, σημαντικά αυξημένη σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, όταν η συμμετοχή είχε αγγίξει το 80%, κάτι που αποδίδεται στην απόφαση μερίδας της αντιπολίτευσης να καλέσει τους υποστηρικτές της σε αποχή, απόφαση την οποία θεωρεί βασικό αίτιο της αποτυχίας του κι ο ίδιος ο Φαλκόν.

Ο Μαδούρο στο μύνημά από το προεδρικό μέγαρο του Μιραφλόρες του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ευχαρίστησε όσους των ψήφιζαν, κάνοντας ξεχωριστήε αναφορά στα κοινωνικά κινήματα και την “επαναστατική νεολαία” της χώρας,  ζητώντας “να σεβαστούν το λαό της Βενεζουέλας”. Κάλεσε επίσης σε “διαδικασία διαλόγου” όλους τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Στο άκουσμα της νίκης του Μαδούρο, υποστηρικτές του από φτωχογειτονιές τους Καράκας γιόρτασαν με πυροτεχνήματα και λάτιν μουσική στους δρόμους.

Με πληροφορίες από telesurtv.net

 

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: