Νίκη για ανθρακωρύχους στην Τουρκία μετά από κινητοποίηση σε πύργο 65 μέτρων

Κινητοποίηση ημερών σε πύργο 65 μέτρων έφερε δέσμευση τουρκικού ενεργειακού κολοσσού για αποπληρωμή δεδουλευμένων.

Με επιτυχία στέφτηκε ο αγώνας Τούρκων ανθρακωρύχων στη βόρεια επαρχία Αμάσρα. Ο επιχειρηματικός κολοσσός Χατάτ Χόλντιγκ, εκτός από απολύσεις 870 εργατών από το Μάη ως το Σεπτέμβρη, είχε επίσης οφειλές δύο μηνών σε μισθούς και επιδόματα, κάτι που παρακίνησε δυο πρωτοπόρους εργάτες, τον Σερντάρ Ασλάντ και τον Μπουλέντ Τσελίκ, να προβούν σε μια πρωτότυπη διαμαρτυρία, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους 209 συναδέλφους που απολύθηκαν στις 23 Σεπτέμβρη.

Έτσι στις 5 Οκτώβρη οι δυο εργάτες ανέβηκαν σε πύργο της εταιρείας ύψους 65 μέτρων για να εκφράσουν την αντίστασή τους. Μιλώντας στο πόρταλ του ΚΚ Τουρκίας, δήλωσαν: “Έχουμε απλήρωτους μισθούς κι επιδόματα δυο μηνών, θέλουμε να πληρωθούν. Υποφέρουμε εδώ και δυο μήνες, αντιστεκόμαστε”. Αποφασισμένοι να μείνουν εκεί μέχρι να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, καθώς “Δεν είμαστε εδώ μόνο για μας, αλλά για τα δικαιώματα των εργατών εκεί μέσα. Τους αφήσαμε να μας εκμεταλλεύονται ως σήμερα, αλλά όχι πια, ο κόμπος έφτασε στο χτένι”, κατόρθωσαν τελικά να αποσπάσουν μια πρώτη νίκη.

Χθες συμφωνήθηκε μεταξύ εργοδοσίας και συνδικάτου εργαζομένων στα ορυχεία τα δεδουλευμένα να καταβληθούν σε συγκεκριμένες προθεσμίες. Ρόλο σε αυτό έπαιξε η συγκλονιστική συμπαράσταση που έλαβαν οι δυο εργαζόμενοι, τόσο από τους συναδέλφους τους επί τόπου, όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι δυο εργάτες, αφότου κατέβηκαν από τον πύργο μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για να ελεγχθεί η κατάσταη της υγείας τους, πριν γίνουν δεκτοί με ενθουσιασμό από τους συναδέλφους τους. Το παράδειγμά τους δείχνει για μια ακόμα φορά πως η αλληλεγγύη και ο αγώνας είναι το μόνο όπλο των εργατών, ακόμα και για τις πιο μικρές νίκες.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: