Νικαράγουα και Βενεζουέλα: στο ίδιο έργο θεατές

Πολλές οι πανομοιότυπες σκηνές που μόνο συμπτώσεις δε μπορεί να είναι…

Υπάρχουν πολλές συμπτώσεις μεταξύ της βίαιης κλιμάκωσης των διαδηλώσεων που εκτυλίσσονται στη Νικαράγουα τους τελευταίους μήνες και όσων συνέβησαν στη Βενεζουέλα τόσο το 2014 όσο και το 2017. Η χρήση – καλά πληρωμένων – οργανώσεων ή ομάδων για την ανατροπή των καθεστώτων, κάνουν την αρχή. Τα μέσα ενημέρωσης φροντίζουν για τα υπόλοιπα…

Μη συμβατικά όπλα

Η χρήση αυτοσχέδιων όπλων ενάντια στις  δυνάμεις ασφαλείας. Οι θάνατοι από τη χρήση τους ή απ’ τα εκρηκτικά κατά την κατασκευή τους θα χρεωθούν στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Νικαράγουα και Βενεζουέλα: στο ίδιο έργο θεατές

Χρήση αυτοσχέδιων όπλων στη Βενεζουέλα

Νικαράγουα και Βενεζουέλα: στο ίδιο έργο θεατές

Χρήση αυτοσχέδιων όπλων στη Νικαράγουα

Εκστρατείες διασποράς ψευδών ειδήσεων

Οι ψευδείς πληροφορίες που διασπείρονται από τους χειριστές του ψυχολογικού πολέμου στα κοινωνικά μέσα μεγεθύνουν το άγχος και τον πανικό. Στη Βενεζουέλα, το 2017, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης διοχέτευσαν φήμες για χρήση χημικών όπλων απ’ την κυβέρνηση για να προσελκύσουν και την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Το ίδιο συνέβη και στη Νικαράγουα, όπου η κυβέρνηση συνδέθηκε με τη χρήση χημικών όπλων, ένα ψέμα που επίσης τροφοδότησε τη βία.

Νικαράγουα και Βενεζουέλα: στο ίδιο έργο θεατές

Τουίτ για χρήση χημικών όπλων στη Νικαράγουα (πάνω) και στη Βενεζουέλα (κάτω)

 

Αριθμός νεκρών

Όλοι οι θάνατοι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων χρεώνονται στην κυβέρνηση. Έτσι, με πρόσχημα την αποτροπή αυτών των γεγονότων επιδιώκεται ωμή παρέμβαση ή και πραξικόπημα. Στη Νικαράγουα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ντόπια και διεθνή, γίνονται μια χορωδία φανταστικών αναφορών που επαναλαμβάνουν τον αριθμό των θανάτων, επιβεβαιωμένων ή μη.

Νικαράγουα και Βενεζουέλα: στο ίδιο έργο θεατές

Φωτογραφίες: AP Photo/Esteban Felix

 

Κλοπές και καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας

Οι ένοπλες ομάδες στη Νικαράγουα έχουν λεηλατήσει πληθώρα καταστημάτων, από ηλεκτρικών ειδών μέχρι μοτοσικλετών. Όπως και στη Βενεζουέλα προκαλούν φθορές σε κρατικές εγκαταστάσεις: νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.ά.

Φθορά σε δημόσια περιουσία στο Πάρκο  γλυπτών στη Νικαράγουα (πάνω)

Νικαράγουα και Βενεζουέλα: στο ίδιο έργο θεατές

Φθορές σε κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου, Βενεζουέλα (2017)

Χρήση των ελεύθερων σκοπευτών

Στη Βενεζουέλα πραγματοποιήθηκαν επιλεκτικοί σκοτωμοί με τη χρήση ελεύθερων σκοπευτών. Από τις 11 Απριλίου 2002, ημέρα κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 άτομα από ελεύθερους σκοπευτές μέχρι τη Νικαράγουα, οι ελεύθεροι σκοπευτές έχουν γίνει μια επαναλαμβανόμενη τακτική στα πραξικοπήματα που υποκινούνται από τις Η.Π.Α.

Η χρήση της επιρροής που ασκούν άτομα από τον κόσμο του θεάματος

Η χειραγώγηση της ευαισθησίας ατόμων από τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας αποτελεί ένα επιτυχημένο εργαλείο προπαγάνδας για την ενίσχυση της υποστήριξης των βίαιων στοιχείων από ευρύτερα στρώματα της κοινής γνώμης. Στην περίπτωση της Βενεζουέλας, υπήρχαν πολλές προσωπικότητες που επέδειξαν την προκατάληψή τους εναντίον του Τσάβες.

Νικαράγουα και Βενεζουέλα: στο ίδιο έργο θεατές

Βενεζουέλα, 2014

 

Νικαράγουα και Βενεζουέλα: στο ίδιο έργο θεατές

Η Μις Νικαράγουα 2018 επιστρατεύτηκε για τους ίδιους λόγους

Οι κατάλογοι με τους νεκρούς

Οι λίστες των νεκρών που γράφονται με κιμωλία σε δρόμους στη Νικαράγουα είναι παρόμοιες με αυτές που γράφτηκαν στη Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων του 2017. Κοινός σκοπός να αποκρύψουν τα αίτια και να μεταφέρουν την ευθύνη για τους θανάτους στις κυβερνήσεις.

Νικαράγουα και Βενεζουέλα: στο ίδιο έργο θεατές

Βενεζουέλα, 2017

Νικαράγουα και Βενεζουέλα: στο ίδιο έργο θεατές

Νικαράγουα, 2018

 

Πηγή: Misión Verdad

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
2 Σχόλια

  • Ο/Η thomas tsakalis λέει:

    Είναι έυκολο να αντιγράφεις από άλλους,αλλά πολύ δύσκολο να κάτσεις να σκεφτείς,να ψάξεις και να αναρωτηθείς…τι πραγματικά γίνεται στην Νικαράγουα
    ούτε κάν έκανες τον κόπο να ψάξεις

    • Ο/Η Βασίλης Κρίτσας λέει:

      Καταρχάς το κείμενο πιάνει μια συγκεκριμένη πτυχή που αφορά τις πανομοιότυπες μεθόδους ανατροπής κυβερνήσεων και ιμπεριαλιστικής επέμβασης, χωρίς να έχει αξιώσεις συνολικής ανάλυσης. Εσείς αμφισβητείτε αυτά που αναφέρει; Έχετε κάτι που μπορεί να τα αντικρούσει; Έχετε μήπως κάποια άλλη ανάλυση, που να αναιρεί τα παραπάνω; Το έχετε ψάξει βαθύτερα και μπορείτε να μας πείτε κάτι διαφορετικό; Περιμένουμε με ενδιαφέρον.
      Κατά δεύτερον, αναφέρουμε την πηγή για τα στοιχεία μας. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από την αντιγραφή που λέτε, ελπίζω να το καταλαβαίνετε.

Κάντε ένα σχόλιο: