Νεοναζί σεκιουριτάς στη φύλαξη του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Ζάξενχάουζεν

Οι σύγχρονες “ευέλικτες” μορφές απασχόλησης και η ανάθεση φύλαξης μνημείων σε ιδιώτες, φαίνεται να κρύβονται πίσω από την υπόθεση.

Δεν είναι είδηση από την Ουκρανία ή από χώρες της Βαλτικής, αλλά από τη Γερμανία. Πράγματι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ντόιτσε Βέλε, ένας τουλάχιστον νεοναζί βρέθηκε να εργάζεται στη φύλαξη του μνημείου του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Ζάξενχάουζεν. Τοπική εφημερίδα έφερε πριν λίγες μέρες το ζήτημα στο φως, προκαλώντας την αντίδραση του Άξελ Ντρέκολ, διευθυντή του ιδρύματος Μνημείων του Βραδεμβούργου, ο οποίος χαρακτήρισε “εντελώς απαράδεκτο” το περιστατικό και τονίζοντας πως το ίδρυμα δεν είχε καμία ενημέρωση για το θέμα.

Οι σύγχρονες “ευέλικτες” μορφές απασχόλησης και η ανάθεση φύλαξης μνημείων σε ιδιώτες, φαίνεται να κρύβονται πίσω από την υπόθεση, καθώς η εταιρεία City Control που είχε αναλάβει την προστασία του στρατοπέδου, προσέλαβε ως υπεργολάβο μια άλλη εταιρεία από το Κότμπους του Βραδεμβούργου, χωρίς να ενημερώσει, όπως υποχρεούνταν, την αναθέτουσα αρχή. Ο Ντρέκολ υποστηρίζει πως θα “εξετάσει πολύ προσεκτικά” το συμβάν και δήλωσε πως έχει τερματιστεί η συνεργασία με τον υπεργολάβο, ο οποίος από την πλευρά του θα καταφύγει στα δικαστήρια, αρνούμενος όσα του καταλογίζονται.

Η City Control, προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες και να τα αποδώσει όλα στη “λανθασμένη συμπεριφορά ενός μεμονωμένου προσώπου” που ανήκει στον υπεργολάβο. Από την πλευρά τους, εξοργισμένοι εμφανίζονται επιζώντες του Ολοκαυτώματος και οι οικογένειές τους, καθώς όχι μόνο φαίνεται η φύλαξη να ανατίθεται σε ακροδεξιούς, αλλά και να υπάρχει παρουσία πολιτικών φορέων αυτού του φάσματος ως επισκεπτών. Αυτό είχε γίνει πχ τον περασμένο Ιούλη, όταν η επικεφαλής της ΚΟ της “Εναλλακτικής για τη Γερμανία”, Αλίς Βάιντελ, επισκέφτηκε το χώρο.

Ο Ντρέκολ πάντως, ιστορικός στο επάγγελμα, αν και θεωρεί πως υπάρχει αυξημένη δυναμική ρατσιστικών και αντισημιτικών απόψεων τα τελευταία χρόνια στη γερμανική κοινωνία, θεωρεί πως παραμένουν μεμονωμένα περιστατικά τα οποία δεν πρέπει να μεγεθύνονται, κι ότι οι νοσταλγοί του Χίτλερ παραμένουν απειροελάχιστη μειοψηφία μεταξύ των 850.000 επισκεπτών του Ζάξενχάουζεν, όπως και της εξοχικής κατοικίας του Χίτλερ στη Βαυαρία, την οποία ο ίδιος διηύθυνε παλιότερα.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: