Νεομακαρθισμός προ των πυλών στις ΗΠΑ -Την ανακήρυξη των αντίφα ως “τρομοκρατικής οργάνωσης” ανακοίνωσε ο Τραμπ

Αναβιώνει από τα πιο επίσημα χείλη μια ρητορική κυνηγιού μαγισσών και άμεσης στοχοποίησης ριζοσπαστικών κινημάτων, μεταθέτοντας τη συζήτηση από την κρατική και αστυνομική βία στην υποτιθέμενη επικινδυνότητα των “αντίφα” που τάχα “υποκινούν” τις κινητοποιήσεις.

Σε νέα επίπεδα περνάει το κρεσέντο αυταρχισμού από την ηγεσία των ΗΠΑ, που βλέπει το κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στη ρατσιστική αστυνομική βία να εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα, παρά την εντεινόμενη καταστολή. Πριν από λίγη ώρα σε ανάρτησή του στο τουίτερ, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως “Οι Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής θα ορίσουν τους αντίφα ως τρομοκρατική οργάνωση”:

Δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς πώς μπορεί αυτό να γίνει πρακτικά και θεσμικά, αφού τα αντίφα κινήματα, στις ΗΠΑ όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, δεν είναι ενιαία οργανωτικά, ούτε ακριβώς ομοιογενή ιδεολογικά. Το διαδικαστικό κομμάτι έχει μικρή σημασία, εξάλλου με δεδομένο το σύντομο χρονικό διάστημα ως τις εκλογές του Νοεμβρίου, η παραπάνω εξαγγελία περιέχει κι έναν χαρακτήρα συσπείρωσης της ακροδεξιάς βάσης του Τραμπ, που παίζει το χαρτί του νόμου και της τάξης, έχοντας αποτύχει τόσο στη διαχείριση του ιού, όσο και της τεράστιας κρίσης ανεργίας που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ. Οι περισσότεροι θυμούνται εξάλλου πόσο διαφορετικά είχε αντιμετωπίσει ο πρόεδρος τα αλαλάζοντα πλήθη που εισέβαλαν οπλισμένοι σε κυβερνητικά κτίρια επειδή δεν άνοιγαν τα κομμωτήρια όσο γρήγορα θα επιθυμούσαν. Τότε καλούσε ανοιχτά τους οπαδούς του να εξεγερθούν εναντίον των αντιπάλων του κυβερνητών “απελευθερώνοντας” τις πολιτείες από τα λοκντάουν. Ο ίδιος άνθρωπος ήταν που αρνούνταν να καταδικάσει πριν λίγα χρόνια τη δολοφονία διαδηλώτριας σε αντιφασιστική διαδήλωση από ακροδεξιούς στο Σάρλοτβιλ και έβρισκε “καλούς ανθρώπους” τους οπαδούς της λευκής υπεροχής.

Το σημαντικότερο είναι ωστόσο ότι μετά από δεκαετίες αναβιώνει από τα πιο επίσημα χείλη μια ρητορική κυνηγιού μαγισσών και άμεσης στοχοποίησης ριζοσπαστικών κινημάτων, μεταθέτοντας τη συζήτηση από την κρατική και αστυνομική βία στην υποτιθέμενη επικινδυνότητα των “αντίφα” που τάχα “υποκινούν” τις κινητοποιήσεις. Στόχος είναι όχι μόνο η καταστολή των διαδηλώσεων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, αλλά και εκ προοιμίου ποινικοποίηση όσων η άρχουσα τάξη της Αμερικής φοβάται ότι κυοφορούνται σε ένα μέλλον προδιαγράφεται ιδιαίτερα ζοφερό, με την πανδημία να τσακίζει τα πήλινα πόδια του “οικονομικού θαύματος” των προηγούμενων ετών.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: