Νέο λουτρό αίματος στο Σουδάν – Δεκάδες πλέον οι νεκροί από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Τρεις ακόμα νεκροί αυξάνουν τον θλιβερό απολογισμό, την ώρα που οι διαδηλώσεις κατά του προέδρου Μπασίρ δε λένε να κοπάσουν.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά του προέδρου Μπασίρ στο Σουδάν, με τον απολογισμό των θυμάτων της βίαιης καταστολής να ανεβαίνει διαρκώς. Τρεις ακόμα νεκροί και πολλοί τραυματίες ήρθαν να προστεθούν σήμερα, όταν αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε «παράνομη» διαδήλωση στην πόλη Ομντουρμάν, κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας «Η υπόθεση ερευνάται», αρνήθηκε όμως να κάνει οποιονδήποτε παραπέρα σχολιασμό ή να δώσει λεπτομέρειες για το συμβάν.

Η αστυνομία προσπαθούσε διαρκώς να απωθήσει τους διαδηλωτές στην άκρη του δρόμου, εκείνοι όμως ενώνονταν και πάλι συνεχίζοντας τη διαμαρτυρία τους, ενώ εκατοντάδες απέκλεισαν την κεντρική οδό της πόλης.

Ο Μπασίρ, που κυβερνά τη χώρα επί 30 δεκαετίες, δε δείχνει διατεθειμένος να παραδώσει την εξουσία. Σε ομιλία του ενώπιον οπαδών του στο Χαρτούμ χθες διαβεβαίωσε πως θα παραμείνει στην εξουσία, ενώ μιλώντας σε στρατιώτες που υπηρετούν βορειανατολικά της πρωτεύουσας του Σουδάν, ο Μπασίρ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο στρατός είναι με το μέρος του: «Δεν έχουμε πρόβλημα γιατί ο στρατός δεν κινείται στην υποστήριξη προδοτών, αλλά για την υπεράσπιση της πατρίδας και των επιτευγμάτων της».

Οι διαδηλώσεις διεξάγονται εδώ και βδομάδες, με αφορμή τις ελλείψεις τροφίμων και συναλλάγματος. Η οργή επιτείνεται από την πρόθεση του κυβερνώντος κόμματος να παρατείνει κι άλλο την προεδρική θητεία του Μπασίρ, που λήγει θεωρητικά το 2020. Οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί θεωρητικά για το 2021, έχοντας ήδη αναβληθεί δυο φορές στο παρελθόν. Ως τώρα έχουν σκοτωθεί επισήμως 19 άτομα, διεθνείς οργανώσεις ωστόσο τοποθετούν αυτό τον αριθμό τουλάχιστον στο διπλάσιο.

Με πληροφορίες από telesurtv.net

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: