“Μπλε κύμα” κατώτερο των προσδοκιών στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ – Για “τεράστια νίκη” κομπάζει ο Τραμπ

Χλιαρή αποδοκιμασία του Τραμπ, με απώλεια του Κογκρέσου για το κόμμα του, αλλά ενίσχυση των υποψηφίων του στη Γερουσία, σηματοδοτούν τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.

Ενώ  η καταμέτρηση συνεχίζεται για τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές στο Κογκρέσο και τη Γερουσία, η γενική εικόνα, που δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά, επιβεβαιώνει εν μέρει τα προγνωστικά, με εξαίρεση την έκταση της νίκης των Δημοκρατικών. Έτσι λοιπόν με τα ως τώρα δεδομένα, το «μπλε κύμα» δεν επιβεβαιώνεται, με τους Δημοκρατικούς να επικρατούν μεν στον Κογκρέσο, αλλά όχι απλά να χάνουν την έτσι κι αλλιώς ρεπουμπλικανική γερουσία, μα να σημειώνουν απώλειες, πιθανά τριών εδρών προς όφελος των υποψηφίων του Τραμπ.

Επικοινωνιακή ήττα για τους Δημοκρατικούς είναι το γεγονός πως σε τρεις πολιτείες –κλειδιά, πολυδιαφημισμένοι τους υποψήφιοι είδαν την πλάτη των Ρεπουμπλικάνων, όπως στο Τέξας, όπου επανεκλέχθηκε άνετα ο “μάστορας της απαλεψιάς” (όπως λέει το Λαϊκό Στρώμα στο must read αφιέρωμά του στις χθεσινές εκλογές) Τεντ Κρουζ, αλλά και στη Φλόριντα, που παραδοσιακά θεωρείται “swing state” (δηλαδή εναλλασόμενο μεταξύ των δυο βασικών κομμάτων), όπου ο ΝτεΣάντις, (αυτός που διάβαζε παραμύθια με τον Τραμπ στα παιδιά του) επικράτησε έναντι του δημοκρατικού Αφροαμερικανού υποψηφίου Άντριου Γκίλαμ.

Δύσκολα δείχνουν τα πράγματα και για την επίδοξη πρώτη μαύρη κυβερνήτη των ΗΠΑ, Στέισι Άμπραμς στη Τζόρτζια, που φαίνεται να χάνει με 2% και καταμετρημένο το 99% των ψήφων από τον τραμπικό Μπράιαν Κεμπ, ευελπιστώντας να κάνει την έκπληξη μέσω των επιστολικών ψήφων.

Με βάση τα ως τώρα στοιχεία, 219 έδρες στο Κογκρέσο πηγαίνουν στους Δημοκρατικούς και 193 στους Ρεπουμπλικανούς, ενώ υπολείπονται ακόμα αποτελέσματα για 23 περιφέρειες. Στη γερουσία, με καταμετρημένες 96 από τις 100 έδρες, οι Δημοκρατικοί κατέλαβαν 43 έδρες και οι Ρεπουμπλικάνοι 51, ενώ υπάρχουν και δυο ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Πλέον το νομοθετικό έργο του Τραμπ δυσκολεύει, αφού οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα μπορούν να θέτουν βέτο σε νομοσχέδια που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση, όπως και να διεξάγουν εξεταστικές επιτροπές σε βάρος της. Ήδη εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τους αντιπάλους του πως “Αν οι Δημοκρατικοί νομίζουν πως θα σπαταλήσουν τα λεφτά των φορολογουμένων για να κάνουν έρευνες εναντίον μας στο Κογκρέσο, θα πρέπει κι εμείς παρομοίως να αναγκαστούμε να σκεφτούμε να τους ερευνήσουμε για όλες τις διαρροές απόρρητων πληροφοριών, και πολλά ακόμα, σε επίπεδο Γερουσίας. Κι οι δυο μπορούμε να παίξουμε αυτό το παιχνίδι”.  Από την άλλη, η επιτυχία των Ρεπουμπλικανών στη γερουσία δείχνει ότι ο Τραμπ εξακολουθεί να διαθέτει σημαντική συσπείρωση μεταξύ των οπαδών του.

Ο ίδιος πανηγύρισε με τη γνωστή του μετριοφροσύνη το αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για “τεράστια νίκη” και τουιτάροντας πως “Δέχτηκα τόσα συγχαρητήρια από τόσους πολλούς για τη μεγάλη μας νίκη χθες βράδυ, ανάμεσά τους από ξένα έθνη (φίλους) που με περίμεναν και ελπίζουν σε εμπορικές συμφωνίες. Τώρα μπορούμε όλοι να γυρίσουμε στη δουλειά και να τα φέρουμε σε πέρας!”.

Από την πλευρά τους, οι δημοκρατικοί χρησιμοποιούν ως επικοινωνιακό ατού την εκλογή του πρώτου δηλωμένα γκέι κυβερνήτη στο Κολοράντο, της πρώτης λεσβίας Ινδιάνας βουλευτή στο Κάνσας,  όπως και την εκλογή του βασικού πουλέν της οργάνωσης του Μπέρνι Σάντερς “Δημοκρατικοί σοσιαλιστές”, της νεαρότερης πια βουλευτή του κογκρέσου, Αλεξάντρα Οκάζιο – Κορτέζ. Υπό την αιγίδα των “Δημοκρατικών σοσιαλιστών” εκλέχθηκε και η πρώτη μουσουλμάνα βουλευτής, η παλαιστινιακής καταγωγής Ρασίντα Τλαΐμπ στο Μίσιγκαν.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: