Μόνο όποιος φοβάται την ελευθερία χτίζει ένα κράτος παρακολουθήσεων – Διαδήλωση κατά των υπερεξουσιών της αστυνομίας στη Δρέσδη

Μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί νέο νομοσχέδιο, που προβλέπει γενικευμένες παρακολουθήσεις πολιτών και χρήση πολεμικών όπλων από την αστυνομία.

«Δεν καταφέραμε να επιβληθούμε στο βαθμό που επιθυμούσαμε» παραδέχτηκε ο γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών στο κρατίδιο της Σαξονίας, Αλεξάντερ Ντιρκ, σχετικά με τη σχεδιαζόμενη ψήφιση εκτεταμένων μέτρων παρακολούθησης των πολιτών από την αστυνομία. Η τοπική συγκυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών – χριστιανοδημοκρατών σχεδιάζει το Μάρτη να περάσει από τη βουλή του κρατιδίου το σχετικό νομοσχέδιο, με τους σοσιαλδημοκράτες να πετυχαίνουν κάποιες επί μέρους «βελτιωτικές τροποποιήσεις», που ωστόσο δεν αλλάζουν την ουσία του αυταρχικού νομοσχεδίου. Για παράδειγμα, αντί η χρήση «bodycams» σε βάρος υπόπτων να γενικευτεί σε όλη τη Σαξονία, θα αφορά «μόνο» τις δυο μεγαλύτερες πόλεις Δρέσδη και Λειψία.

Αυτού του είδους οι επεμβάσεις δεν καθησυχάζουν όμως σημαντική μερίδα των πολιτών, που βλέπει την περιστολή των δικαιωμάτων της να εντείνεται. Έτσι το περασμένο Σάββατο, παρά το τσουχτερό κρύο, περίπου 5000 άνθρωποι από διάφορα μέρη της Σαξονίας διαδήλωσαν στη Δρέσδη μετά από κάλεσμα των οργανώσεων «Σταματήστε τον αστυνομικό νόμο» και «Η Δημοκρατία της Σαξονίας». Οι ομιλητές στηλίτευσαν το νομοσχέδιο που καθιστά υπόπτους περίπου τους μισούς κατοίκους του κρατιδίου, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τα ατομικά δικαιώματα, καθώς οι αστυνομικοί δεν υποχρεούνται να φέρουν διακριτικά στις διαδηλώσεις, ενώ δεν προβλέπεται υπηρεσία παραπόνων για καταγγελίες υπερβάσεων των αστυνομικών οργάνων.  Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρέθηκαν και οπαδοί ομάδων, που νιώθουν ιδιαίτερα στοχοποιημένοι από το νομοσχέδιο, που δίνει τη δυνατότητα με την παραμικρή υποψία σε παρακολούθηση, μαγνητοσκόπηση, αποθήκευση δεδομένων των πολιτών και επιβολή περιορισμών στην ελευθερία κινήσεων και επικοινωνιών τους. «Μόνο όποιος φοβάται την ελευθερία χτίζει ένα κράτος παρακολουθήσεων». Ακόμα και η επιτήρηση χώρων συμβουλευτικής σε κοινωνικές υπηρεσίες εξετάζεται, με πρόσχημα την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και των ναρκωτικών.

Θετικές αναφορές έγιναν από τους διαδηλωτές στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, που αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο κύμα καταστολής, καταστολή που ο νέος νόμος καθιστά δυνάμει ακόμα πιο έντονη στη Γερμανία, καθώς προβλέπεται εξοπλισμός των αστυνομικών με χειροβομβίδες και βαρύ οπλισμό. Ακόμα και στην προχθεσινή διαδήλωση η αστυνομία έδειξε τις προθέσεις της, ελέγχοντας ένα από τα φορτηγά των διοργανωτών και υποβάλλοντας τους τελευταίους σε εξακρίβωση στοιχείων.

Με πληροφορίες από junge welt

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: