Μισθούς πείνας και καταναγκαστική εργασία για πρόσφυγες σχεδιάζει η ακροδεξιά κυβέρνηση της Αυστρίας

Αμοιβή 1,50 ευρώ την ώρα και υποχρέωση παροχής εργασίας προτείνει ο υπουργός εσωτερικών της χώρας, με πλήρη στήριξη του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ενώ η υποκριτική ανησυχία για την “άνοδο της ακροδεξιάς” στην Ευρώπη συνεχίζεται αμείωτη, επιδιώκοντας εγκλωβίσει τους λαούς σε πλαστά διλήμματα ενόψει ευρωεκλογών, η αυστριακή κυβέρνηση, χωρίς καμία κύρωση από την ΕΕ προωθεί ακόμα πιο βάρβαρα μέτρα κατά προσφύγων και μεταναστών, πιστή στη ρότα που ακολουθεί εδώ και χρόνια η χώρα στο συγκεκριμένο ζήτημα και συναγωνιζόμενη την ουγγρική κυβέρνηση Όρμπαν, που ψευτοεπιπλήττεται από την ένωση και τους ομοϊδεάτης της στο Ευρωπαϊκό Λαικό Κόμμα.

Σύμφωνα λοιπόν με τον υπουργό εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, οι αιτούντες άσυλο δε θα μπορούν να παίρνουν πάνω από 1,50 ευρώ την ώρα, σε οποιοδήποτε μέρος της Αυστρίας. Να σημειωθεί ότι ήδη οι αιτούντες ασύλου στην Αυστρία δεν επιτρέπεται να έχουν εισόδημα πάνω από 110 ευρώ το μήνα, ενώ επιτρέπεται να εργάζονται μόνο σε δήμους, κοινωφελής υπηρεσίες και τις ομοσπονδιακές κυβερνήσεις, καλύπτοντας με ψίχουλα κενά της δημόσιας διοίκησης στη χώρα. Πλέον, εκτός από το χαμήλωμα του εισοδηματικού ορίου, το νομοσχέδιο προβλέπει να γίνει υποχρεωτική η παροχή εργασίας έναντι σχεδόν μηδενικής αμοιβής.

Αν και ο υπουργός δικαιοσύνης Γιόζεφ Μόζερ απέρριψε την καταναγκαστική εργασία ως ενδεχόμενο, ο ίδιος ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς υιοθέτησε ασμένως την πρόταση, υπενθυμίζοντας ότι ήδη από το 2016, όταν ο ίδιος ήταν ακόμα υπουργός εξωτερικών και μεταναστευτικής πολιτικής είχε προσπαθήσει να περάσει το συγκεκριμένο μέτρο.

Αντιδράσεις έρχονται από τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων, μόνο ένας εκ των οποίων ωστόσο χαρακτήρισε “απάνθρωπο” το σχέδιο, ενώ οι άλλοι προέταξαν ότι είναι “αξιοπρεπή” τα τρία ως πέντε ευρώ που προσφέρουν για κοινωφελή εργασία, δηλώνοντας ωστόσο πως θα “υιοθετήσουν” το νόμο αν τελικά περάσει.

Πιο σκληρά λόγια έρχονται από την αντιπολίτευση, οργανώσεις υπέρ των μεταναστών, αλλά και ορισμένους επισκόπους της καθολικής εκκλησίας, που ήδη μιλούν για καταναγκαστική εργασία που θυμίζει την εποχή των ναζί. Οι προτάσεις αυτές πάντως έρχονται να προστεθούν σε ένα μπαράζ αντιμεταναστευτικών μέτρων του τελευταίου διαστήματος. Από την πρώτη του Μάρτη για παράδειγμα, οι αιτούντες άσυλο είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν από τις 10 το βράδυ ως τις έξι το πρωί εντός των κέντρων υποδοχής, αλλιώς κινδυνεύουν με “εξορία” σε απομονωμένα καταλύματα. Επιπλέον, ο καγκελάριος Κουρτς σχεδιάζει προληπτικές συλλήψεις για δυνάμει “επικίνδυνους” αιτούντες άσυλο, προσπαθώντας αυτή την περίοδο να διασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία για την αναθεώρηση του απαγορευτικού ως σήμερα σχετικού άρθρου του συντάγματος.

Με πληροφορίες από jungewelt.de

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: