“Μια μειοψηφία επέδειξε ανευθυνότητα” – Διάγγελμα αλά Μητσοτάκη και απαγόρευση κυκλοφορίας στην Κύπρο

Κάθε αστική κυβέρνηση φοβάται μη τυχόν καταρρεύσει το σύστημα υγείας. Και επειδή γνωρίζουν πως η Δημόσια Υγεία έχει ξεχαρβαλωθεί σε όλες ανεξαιρέτως τις καπιταλιστικές χώρες, η εύκολη λύση είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας και το παιχνίδι της ατομικής ευθύνης

Η Κύπρος ακολουθεί το παράδειγμα της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας, αρχής γενομένης από σήμερα το απόγευμα στις 6 μμ.

Η απόφαση ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας από τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, που επικαλέστηκε -όπως ακριβώς και ο Έλληνας πρωθυπουργός- την ανεύθυνη συμπεριφορά μιας μειοψηφίας, για να δικαιολογήσει το μέτρο.

Μόνο παραμένοντας στα σπίτια μας, μπορεί να κερδηθεί ο πόλεμος κατά του κορονοϊού, ήταν μια ενδεικτική αποστροφή του προεδρικού διαγγέλματος, με τον Αναστασιάδη να προσθέτει: “Δε διανοούμαι πως μπορεί να οδηγηθούμε στα φαινόμενα που βλέπουμε στην Ιταλία και άλλες χώρες, όπου οι γιατροί επιλέγουν εξ ανάγκης ποιος θα ζήσει και ποιος θα αφεθεί να πεθάνει”.

Σε αυτό το τελευταίο βρίσκεται πιθανότατα και το κλειδί για να εξηγηθούν τα μέτρα. Αυτό που φοβάται η κάθε κυβέρνηση είναι μη τυχόν καταρρεύσει το σύστημα υγείας της χώρας, όπως συμβαίνει δηλαδή σε Ιταλία και Ισπανία με δραματικό τρόπο. Και επειδή γνωρίζουν πως η Δημόσια Υγεία έχει ξεχαρβαλωθεί σε όλες ανεξαιρέτως τις καπιταλιστικές χώρες, αυτό που βλέπουν ως εύκολη λύση είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας και το παιχνίδι της ατομικής ευθύνης -στοχοποιώντας μερικούς ανεύθυνους και όχι τις εγκληματικές παραλείψεις του κράτους.

Όπως ακριβώς και στην Ελλάδα, η απαγόρευση δεν ισχύει για όσους μεταβαίνουν σε χώρους εργασίας, καθώς τα κέρδη μπαίνουν πάνω από την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Σε πρώτη φάση, τα μέτρα θα έχουν ισχύ ως τις 13 Απριλίου.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: