Μια 22χρονη πρώην μαχήτρια των FARC το πρώτο θύμα πολιτικής δολοφονίας στην Κολομβία το 2021

Μαζί της δολοφονήθηκε και η μόλις 17χρονη αδερφή της, συμπληρώνοντας μια μακάβρια λίστα έξι δολοφονιών σε μια μόλις εβδομάδα.

Τίποτε δεν άλλαξε με τη νέα χρονιά στον κύκλο βίας και αίματος κατά πρώην ανταρτών των FARC και άλλων κοινωνικών αγωνιστών, ο οποίος άνοιξε μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2016, η οποία ποτέ δεν τηρήθηκε μονομερώς από τους κυβερνώντες.

Τα πρώτα θύματα του 2021 είναι η 22χρονη Γιολάντα Ζαμπάλα Μάσο, που δολοφονήθηκε μαζί με τη μόλις 17χρονη αδερφή της Ρέινα Ζαμπάλα Μάσο στο Μπρισένιο της επαρχίας Αντιόκια. Η Γιολάντα, που συμμετείχε ως έφηβη στις δυνάμεις των FARC ήταν μεταξύ όσων υπέγραψαν την ειρηνευτική συμφωνία και βρισκόταν στην προβλεπόμενη διαδικασία κοινωνικής επανένταξης στο τοπικό κέντρο εκπαίδευσης και επανένταξης πρώην μαχητών.

Οι δυο γυναίκες δολοφονήθηκαν τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς, την ώρα που έφευγαν από γιορτή για την υποδοχή του νέου χρόνου στο χωριό Τραβεσίας. Η Γιολάντα, που πολεμούσε με το ψευδώνυμο Λιλιάνα Εστράδα, είχε λάβει χάρη το 2017 και έγινε το 250ό πρώην μέλος των FARC που πέφτει θύμα της εκδικητικής βίας κατά των παλιών μαχητών της οργάνωσης. Η κοπέλα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα είχε τραυματιστεί από θραύσμα εκρηκτικού μηχανισμού πέρσι, κατά τη διάρκεια σύγκρουσης μεταξύ δυο άτακτων παραστρατιωτικών σχηματισμών στην Κάουκα. Tην ίδια μέρα, σε άλλη περιοχή της χώρας, δολοφονήθηκε ο συνδικαλιστής εκπαιδευτικός Χεράρντο Λεόν, γνωστός για τη δράση του υπέρ της εκπαίδευσης των τοπικών κοινοτήτων ιθαγενών.

Μόλις μέσα σε μία εβδομάδα δολοφονήθηκαν άλλοι δυο πρώην αντάρτες, η 25χρονη Ρόσα Αμάλια Μεντόσα Τρουχίλο που σφαγιάστηκε στην κοινότητα του Μοντεκρίστο μαζί με άλλους τέσσερις ανθρώπους, και ο Μανουέλ Αλόνσο, γνωστός με το πολεμικό του ψευδώνυμο Ρομέλ ή Καρμέλο, που βρέθηκε νεκρός στην Μιράντα της Κάουκα. Αμφότεροι συμμετείχαν, όπως και η Γιολάντα Μπάσο, σε διαδικασία επανένταξης.

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: