Μεθόδους βασανισμού της βραζιλιάνικης χούντας επικαλείται ο Μπολσονάρου “ενάντια στη διαφθορά”

Προσπαθώντας να φανεί αποφασιστικός απέναντι στα σκάνδαλα που ξεσπούν στους κόλπους της κυβέρνησής του, ο Μπολσονάρου δήλωσε πως θα υποβάλει κάθε διεφθαρμένο υπουργό σε “pau de arara”, ένα βασανιστήριο διαδεδομένο στα χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα.

Είναι γνωστό πως μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Μπολσονάρου στη Βραζιλία ήταν η καταπολέμηση της διαφθοράς, ωστόσο λιγότερο από ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ήδη η κυβέρνησή του ταλανίζεται από σκάνδαλα. Τελευταίο κρούσμα η εισαγγελική δίωξη που ασκήθηκε στον υπουργό Τουρισμού της χώρας, Μαρσέλου Άλβαρου Αντόνιου, για εκλογική νοθεία. 

Ο ακροδεξιός πρόεδρος έχει ωστόσο επιλέξει προς το παρόν να κρατήσει τον υπουργό στη θέση του, προσπαθώντας παράλληλα να περάσει σε επικοινωνιακή αντεπίθεση. Έτσι λοιπόν την περασμένη Πέμπτη, σε επίσημη δήλωσή του, είπε πως “δε θα ανεχτεί υποθέσεις διαφθοράς στην κυβέρνησή του”, ενώ για να υπογραμμίσει τα λεγόμενά του, έκανε “μεταφορική χρήση” μιας μεθόδου βασανισμού που χρησιμοποιούνταν ενάντια σε πολιτικούς αντιπάλους της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία (1964-1985). 

 Μιλώντας στην πόλη Πάλμα, τοπική πρωτεύουσα του βόρειου κρατιδίου Tocantins, ο Μπολσονάρου δήλωσε συγκεκριμένα: “Θα μπορούσε να υπάρχει διαφθορά στην κυβέρνησή μου; Ναι, ίσως. Θα μπορούσε και η κυβέρνησή μου δεν το ξέρει. Αν εμφανιστεί (κρούσμα διαφθοράς), θα βάλω τον υπουργό στο “pau de arara”. Aν έχει ευθύνη φυσικά, γιατί κάποιες φορές, σε τελική ανάλυση, υπάρχει κάποιος σύμβουλος που κάνει ανοησίες χωρίς εκείνος να το ξέρει. Είναι υποχρέωση και καθήκον μας”. 

H έκφραση “pau de arara” που σημαίνει “το κλαδί του παπαγάλου” ήταν μέθοδος βασανισμού κατά την οποία το θύμα δενόταν χειροπόδαρα σε ένα ξύλινο στύλο. Οι Πορτογάλοι αποικιοκράτες χρησιμοποιούσαν αυτό τον τρόπο για να τιμωρήσουν απείθαρχους σκλάβους, ήταν όμως ιδιαίτερα διαδεδομένος τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 στα κρατητήρια της στρατιωτικής αστυνομίας, ενώ και σε μεταγενέστερες δεκαετίες υπάρχουν καταγγελίες για τη χρήση αυτής της παράνομης πια πρακτικής από αστυνομικούς.

 Ο ίδιος ο Μπολσονάρου, πρώην αξιωματικός του στρατού και ορκισμένος οπαδός της χούντας στη Βραζιλία, έχει εκφραστεί κι άλλες φορές θετικά για το “pau de arara”, λέγοντας πως η συγκεκριμένη μέθοδος “δουλεύει”, κι ότι ο ίδιος είναι “οπαδός των βασανιστηρίων. Το ξέρετε αυτό”. 

Τον περασμένο Αύγουστο, είχε αποκαλέσει “εθνικό ήρωα” τον αρχιβασανιστή του στρατιωτικού καθεστώτος συνταγματάρχη Κάρλους Αλμπέρτου Μπριλιάντε Ούστρα, ενώ έχει αμφισβητήσει ονομαστικά την εξαφάνιση και το θάνατο τουλάχιστον ενός από τα επισήμως 434 θύματα δολοφονιών της δικτατορίας. χωρίς να συνυπολογίζονται χιλιάδες υποθέσεις βασανισμών, που, εκτός από το pau de arara, περιλάμβαναν ηλεκτροσόκ, σεξουαλικά βασανιστήρια, εικονικό πνιγμό, αφαίρεση νυχιών και καυτηριασμούς.

 Το Μάρτιο η κυβέρνησή του “γιόρτασε” την επέτειο εγκαθίδρυσης του καθεστώτος, ενώ αντικατέστησε τα περισσότερα μέλη της Ειδικής Επιτροπής Πολιτικών Θανάτων και Εξαφανίσεων, που μελετά τις δολοφονίες αντιφρονούντων εκείνης της περιόδου, δηλώνοντας απροκάλυπτα πως τώρα “η κυβέρνηση είναι δεξιά”. 

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: