Μεγάλη νίκη των μεταναστών οικοδόμων από την Πολωνία και τη Ρουμανία που δουλεύουν στη Δανία (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ) 

Μπροστά στην αποφασιστικότητα των απεργών και κάτω από το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης, η εργοδοσία αναγκάστηκε να αποδεχθεί τα βασικά αιτήματα των απεργών. Μια μεγάλη νίκη για τους μετανάστες οικοδόμους, αλλά και τους εργαζόμενους της Δανίας που συγκρούστηκαν με τις εργολαβικές εταιρείες, τα δικαστήρια και τις απειλές και βγήκαν νικητές!

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των μεταναστών οικοδόμων από την Πολωνία και τη Ρουμανία που δουλεύουν στη Δανία είχαν αποτέλεσμα.

Κάτω από την πίεση των αγώνων τους, η εταιρεία δέχτηκε τα βασικά αιτήματά τους. Οι μετανάστες οικοδόμοι διεκδικούσαν το αυτονόητο: Να αμείβονται όπως και οι συνάδελφοι τους Δανοί οικοδόμοι.

Μάλιστα, μέσα σε δύο μέρες συγκεντρώθηκαν 200.000 κορώνες Δανίας για να καλυφθεί το πρόστιμο ενάντια στην απεργία. Το πρόστιμο ήταν 50 κορώνες για κάθε ώρα απεργίας.

Την αλληλεγγύη στον αγώνα τους είχε εκφράσει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το μήνυμα του οποίου διαβάστηκε και στο γλέντι που διοργάνωσαν οι μετανάστες οικοδόμοι για να γιορτάσουν την κατάκτησή τους.

«Μεγάλη νίκη της απεργίας μεταναστών οικοδόμων στη Δανία», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Την Τρίτη 28 Ιούνη 300 Πολωνοί και Ρουμάνοι oικοδόμοι που εργάζονται στη Δανία, στο εργοτάξιο “FEMARNBELT” κατέβηκαν σε απεργία διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς τους ώστε να εξισωθούν με τους μισθούς των ντόπιων εργαζομένων.

Παράλληλα, την Τετάρτη 29 Ιούνη σε παραπλήσιο εργοτάξιο, ένας οικοδόμος από τη Ρουμανία σκοτώθηκε σε εργατικό ατύχημα και οι οικοδόμοι του εργοταξίου κατέβηκαν και αυτοί σε απεργία. Οι εταιρείες εργολάβων προχώρησαν σε απειλές και εκβιασμούς ώστε οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στη δουλειά. Καθώς η απεργία συνεχιζόταν, τα δικαστήρια, σε μια χώρα που παρουσιάζεται ως “φιλεργατικό” παράδειγμα, έκριναν την απεργία παράνομη και επέβαλαν πρόστιμο σε κάθε εργαζόμενο 50 κορόνες Δανίας ανά ώρα απεργίας. Ενώ, το δικαστήριο σημείωνε ότι εφόσον οι εργαζόμενοι συνέχιζαν την απεργία τους το πρόστιμο θα αυξανόταν στις 80 κορόνες ανά ώρα (11 ευρώ).

Εργαζόμενοι και συνδικάτα της Δανίας, μέλη της ΠΣΟ, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και ξεκίνησαν καμπάνια στήριξης του δίκαιου αγώνα των οικοδόμων. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης που διαβάστηκε στους συγκεντρωμένους απεργούς δίνοντας δύναμη στον αγώνα τους.

Μπροστά στην αποφασιστικότητα των απεργών και κάτω από το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που μέσα σε δύο μέρες συγκέντρωσε 200.000 κορόνες Δανίας για να καλυφθεί το πρόστιμο, η εργοδοσία αναγκάστηκε να αποδεχθεί τα βασικά αιτήματα των απεργών. Μια μεγάλη νίκη για τους μετανάστες οικοδόμους, αλλά και τους εργαζόμενους της Δανίας που συγκρούστηκαν με τις εργολαβικές εταιρείες, τα δικαστήρια και τις απειλές και βγήκαν νικητές!».

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: