Μεγάλη απεργία των εργαζομένων της Amazon για το εκπτωτικό διήμερο

Επιλέγουν το εκπτωτικό διήμερο “Prime Day”, όπου τα εκατομμύρια των παραγγελιών επιβαρύνουν κι άλλο τους εργαζόμενους.

Χιλιάδες εργαζόμενοι σε κέντρα διαλογής και αποθήκες της Amazon σε διάφορες χώρες του κόσμου, βρίσκονται από χθες σε κινητοποιήσεις για να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Επιλέγουν το εκπτωτικό διήμερο “Prime Day”, όπου τα εκατομμύρια των παραγγελιών επιβαρύνουν κι άλλο τους εργαζόμενους, που ήδη διαμαρτύρονται για τις νόρμες της επιχείρησης, τα περιορισμένα διαλείμματα για τουαλέτα, τις υποχρεωτικές βάρδιες σε αργίες και την ανάγκη για παυσίπονα ώστε να αντέξουν τα 10ωρα εργασίας τους.

Στις ΗΠΑ, 1500 εργαζόμενοι σε κέντρο διαλογής της Μινεσότα προχώρησαν σε εξάωρο στάση εργασίας στην αλλαγή της πρωινής στην απογευματινή βάρδια. Διαδηλώσεις προγραμματίζονται στην έδρα του κέντρου στο Σακόπι, αλλά και τη Νέα Υόρκη, Σαν Φραντσίσκο, το Πόρτλαντ και το Σιάτλ. Επιπλέον, ανάμεσα στα αιτήματα είναι να σταματήσει η συνεργασία της επιχείρησης με την Υπηρεσία Μετανάστευσης στις ΗΠΑ.

Στη Γερμανία, διήμερη απεργία πραγματοποιήθηκε από εκατοντάδες εργαζόμενους στη χώρα με στόχο τη βελτίωση των αμοιβών, ενώ διαμαρτυρίες έλαβαν χώρα και στη Βρετανία, όπου οι συνθήκες εργασίας είναι ιδιαίτερα ασφυκτικές, σύμφωνα με μαρτυρίες που κάνουν λόγο για εργαζόμενους που κατουρούν σε μπουκάλι ώστε να μη χάσουν τους στόχους τους στη διάρκεια του διαλείμματος για τουαλέτα. Το συνδικάτο GMB κάλεσε σε μποϊκοτάζ της εταιρείας το διήμερο των εκπτώσεων, προσθέτοντας πάντως πως “δε θέλει να προκαλέσει οικονομικές ζημιές” στην πολυεθνική, καλώντας τους καταναλωτές να γράφουν κριτικές διαδικτυακά. Πολωνία και Ισπανία ανήκουν επίσης στις χώρες όπου έγιναν κινητοποιήσεις.

Η Amazon, γνωστή για τη αντισυνδικαλιστική πολιτική της εδώ και χρόνια, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιτέθηκε στους συνδικαλιστές και τους πολιτικούς που τους υποστηρίζουν, ισχυριζόμενη πως διαδίδουν παραπληροφόρηση, την ώρα που οι αμοιβαίες της είναι οι κορυφαίες στον κλάδο και οι συνθήκες εργασίας ασφαλείς.

Η υπόσχεση της εταιρείας πως οι πελάτες κατηγορίας Prime στις ΗΠΑ θα λαμβάνουν τις παραγγελίες τους σε μία μέρα, αναμένεται να ασκήσει παραπέρα πίεση στους εργαζόμενους, πιέζοντας κι άλλες επιχειρήσεις να υιοθετήσουν παρόμοιες πρακτικές για να την ανταγωνιστούν. Στα λιγότερο αυτοματοποιημένα κέντρα διαλογής, οι εργαζόμενοι περπατούν κυριολεκτικά χιλιόμετρα στη διάρκεια της βάρδιάς τους. Πάντως, η Amazon τα τελευταία χρόνια επενδύει ολοένα και περισσότερο στη χρήση ρομπότ στις αποθήκες, εκπαιδεύοντας το προσωπικό της στο χειρισμό και την επισκευή τους, κάτι που καθιστά επισφαλές το μέλλον εργασίας για ένα μεγάλο μέρος του ανειδίκευτου προσωπικού.

Με πληροφορίες από qz.com

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: