Με σφραγίδα ΚΚ η απρόσκοπτη κάθοδος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας στις Ευρωεκλογές

Χάρη σε μια πράξη διεθνιστικής αλληλεγγύης του ΚΚΕ, που δανείζει το λογότυπό του, το αδελφό κόμμα στην Ιταλία θα κατέβει χωρίς τα προβλήματα παλιότερων αναμετρήσεων στις ευρωεκλογές, αφού παρακάμπτεται το εμπόδιο της υπέρογκης συγκέντρωσης υπογραφών πριν την κατάθεση ψηφοδελτίου ανά περιφέρεια.

Είναι γνωστό πως Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας, στον ανηφορικό δρόμο της ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος στη γειτονική χώρα, κατά διαστήματα αντιμετωπίζει διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα κατά τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του, σχετιζόμενα κυρίως με τη συλλογή υπογραφών πριν την κατάθεση ψηφοδελτίων σε κάθε περιφέρεια. Όχι όμως σε αυτές τις ευρωεκλογές, όπου η παρουσία τους είναι διασφαλισμένη σε όλες τις περιφέρειες της χώρες, χάρη σε μια κίνηση διεθνιστικής αλληλεγγύης του ΚΚΕ, με την οποία οι Ιταλοί κομμουνιστές αποφεύγουν το σκόπελο των υπογραφών. Πρόκειται για την παραχώρηση του λογότυπου του κόμματος, που τυπώθηκε στο ψηφοδέλτιο του ιταλικού κόμματος.  Σε αναγνώριση αυτής της συντροφικής υποστήριξης, το ΚΚ Ιταλίας εξέδωσε ανακοίνωση με τη θετική αυτή εξέλιξη, εκφράζοντας παράλληλα τις θερμές του ευχαριστίες για τη βοήθεια που παρείχε το ΚΚΕ.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα υπέβαλε σήμερα το πρωί το ψηφοδέλτιό του για τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές του 2019. Θα κατέβουμε σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, χωρίς την αναγκαιότητα συγκέντρωση υπογραφών, ως μέλη της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, που εκπροσωπείται στο Ευρωκοινοβούλιο από δύο μέλη του ΚΚΕ, και χάρη στη συναίνεση που έδωσαν οι Έλληνες σύντροφοι να εισαχθεί το σύμβολό τους στο ψηφοδέλτιό μας, με στόχο να διασφαλίσουμε τα προαπαιτούμενα που καθορίζει ο ιταλικός νόμος για μια τέτοια εξαίρεση (σ.τ.Μ, από τη συλλογή υπογραφών). Η χειρονομία του ΚΚΕ είναι ένα δείγμα πραγματικού διεθνισμού, απόδειξη των στέρεων διεθνών δεσμών που το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει αναπτύξει αυτά τα χρόνια με τα αδελφά του κόμματα.

Η συλλογή υπογραφών θα ήταν σκόπελος ανυπέρβλητος σε διαφορετική περίπτωση. Πράγματι, ο νόμος απαιτεί 145000 υπογραφές με υψηλότατες κατά τόπους ποσοστώσεις (3.000 μόνο στην περιφέρεια Βάλε ντ’Αόστα) και τεράστια κόστη αναγκαία για την πιστοποίηση Πρόκειται για έναν αντιδημοκρατικό νόμο με μοναδικό και ξεκάθαρο σκοπό να ευνοήσει τις πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται ήδη στη βουλή, να ωθεί τα κόμματα σε συμφωνίες αναγκαστικές και αφύσικες, οδηγούμενα σε συμμαχίες με τις δυνάμεις της πλειοψηφίας, να παρεμποδίσει την επανοργάνωση λαϊκών εναλλακτικών δυνάμεων στα υπάρχοντα κόμματα.

Η συμμετοχή μας στις ευρωεκλογές δεν αλλάζει την κρίση μας για τη φύση και τους θεσμούς της ΕΕ που δε μεταρρυθμίζονται. Θα αξιοποιήσουμε αυτές τις εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας για να καταγγείλουμε την πραγματική φύση της ΕΕ, χωρίς υποκρισίες και οπορτουνισμούς του συρμού. Όπως ήδη κάναμε στις πολιτικές εκλογές του 2018, θα πούμε καθαρά στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες πως η ψήφος στο Κομμουνιστικό Κόμμα είναι μια ψήφος ενίσχυσης της ιστορικής προοπτικής ισοπέδωσης της καπιταλιστικής κοινωνίας και συγκέντρωσης δυνάμεων στην κατεύθυνση της οικοδόμησης μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Η Ευρώπη των εργαζομένων και των λαών που θέλουμε να δημιουργήσουμε, μπορεί να δημιουργηθεί μόνο έξω από την ΕΕ που είναι μια ιμπεριαλιστική συμμαχία στο τιμόνι της οποίας είναι οι μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες. Η ΕΕ είναι ο βασικός προωθητής των πολτικών επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα και τις λαϊκές τάξεις, πρωταγωνίστρια πολέμων και υπεύθυνη της κρίσης. Δεν υπάρχει χώρος για τη δημιουργία μιας κοινωνίας που βάζει σε πρώτο πλάνο τα κοινωνικά δικαιώματα στο κλουβί της ΕΕ και του ευρώ. Δεν υπάρχει κανένα προοδευτικό, ειρηνικό, δίκαιο μέλλον για τις νέες γενιές σε ένα σύστημα αντιδημοκρατικό, που στοχεύει σε παραμερισμό των δικαιωμάτων και υποταγή του λαού υπέρ του κέρδους των λίγων.

Θεωρούμε πως είναι αναγκαίο να ενισχύσουμε τη διαδικασία κομμουνιστικής ανοικοδόμησης, για να δώσουμε στους εργαζόμενους και τις λαϊκές τάξεις μια πραγματική εναλλακτική στην ψεύτικη επιλογή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, μεταξύ ευρωπαϊστών και εθνικιστικών, διαιρεμένων στην προπαγάνδα, αλλά πάντα ενωμένων στην υπεράσπιση των χρηματοοικονομικών συμφερόντων και την έγκριση αντιλαϊκών πολιτικών. Η εναλλακτική δεν αντιπροσωπεύεται από τις εκλογικές λίστες της αριστεράς, φυλακισμένες αντιφατικών πολιτικών και χωρίς καμία προοπτική, λειτουργικές μόνο στη συντήρηση παλιών ηγετικών ομάδων, που σε όλες τις εκλογές εμφανίζονται στην ώρα τους με διαφορετικά ονόματα και σύμβολα, συμβάλλοντας μόνο στον αποπροσανατολισμό του λαού.

Μια εναλλακτική που πρέπει να πραγματοποιήσουμε κυρίως στη δική μας χώρα, αλλά σε συντονισμό και ενότητα σε διεθνές επίπεδο με κομμουνιστικά κόμματα για να κάνουμε πιο ισχυρή τη δράση μας. Έχουμε συνείδηση πως η παρουσία του ΚΚ στις ευρωεκλογές είναι ένα σημαντικό σημάδα ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας και όλων των κομμάτων που, στις δύσκολες συνθήκες της σημερινής Ευρώπης, προωθούν τη διαδικασία κομμουνιστικής ανοικοδόμησης. Μαζί με τα αδερφά μας κόμματα και στη βάση της κοινής γραμμής θα αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση.

Μόνο η ενίσχυση των κομμουνιστών μπορεί να δημιουργήσει στην Ιταλία και την Ευρώπη τις προϋποθέσεις μιας πραγματικής πολιτικής αλλαγής. Για το λόγο αυτό καλούμε το λαό σε υπερψήφιση του Κομμουνιστικού Κόμματος στις 26 Μάη και σε επαφή με της ομοσπονδίες και τους κομματικούς μας πυρήνες για να στηρίξει τη δράση μας.

Ρώμη, 8 Απρίλη 2019

Πολιτικό Γραφείο
Κομμουνιστικό Κόμμα

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: