Με νέο πραξικόπημα απειλεί η ακροδεξιά στη Βολιβία μετά τη σύλληψη της Ανιές και των συνεργατών της

Αφού η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να αποτρέψει την συντριπτική κι από τον πρώτο γύρο επικράτηση του υποψηφίου του ΜΑS, Λουίς Άρσε, είναι ξανά έτοιμη να προσφύγει στη βία για να πετύχει τους στόχους της.

Βλέποντας τον κλοιό να σφίγγει τριγύρω τους, μετά τη σύλληψη και προφυλάκιση της πρώην προέδρου Ζανίνε Ανιές και άλλων πρωτεργατών της εκτροπής του 2019 στη Βολιβία, οι πραξικοπηματίες απειλούν ξανά ανοιχτά, παρά τη συντριπτική τους ήττα στις πρόσφατες εκλογές του φθινοπώρου, πως θα επιχειρήσουν και πάλι να καταλάβουν με αθέμιτα μέσα την εξουσία αν δεν επιβάλλουν την ατιμωρησία των ηγετών τους.

Ως όργανο για την άσκηση πίεσης, η ακροδεξιά αντιπολίτευση χρησιμοποιεί τις λεγόμενες “Επιτροπές Πολιτών”, στην πραγματικότητα ακροδεξιών παραστρατιωτικού χαρακτήρα ομάδων, που διοργάνωσαν την Τρίτη διαδηλώσεις ζητώντας αμνηστία για όλους “που πολέμησαν για τη χώρα μας”, εννοώντας τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος. Ο Ρόμουλο Κάλβο, πρόεδρος μιας εκ των επιτροπών αυτών, δήλωσε από τη Σάντα Κρουζ, όπου συναντήθηκαν εννιά επιτροπές από όλη τη χώρα πως: “Σε περίπτωση προσαγωγών, συλλήψεων, παράνομων φυλακίσεων οποιουδήποτε βολιβιανού πολίτη, περιλαμβανομένων αστυνομικών και στρατιωτικών, με την κατηγορία του πραξικοπήματος, όλη η χώρα θα κατέβει σε πολιτική απεργία”. Το πώς ακριβώς θα είναι μια τέτοια “πολιτική απεργία”, αποδεικνύεται από την παλιότερη δράση των επιτροπών αυτών στη διάρκεια της διακυβέρνησης των σφετεριστών, όταν εξαπέλυαν πογκρόμ κατά υποστηρικτών του Έβο Μοράλες και ιθαγενών.

Αφού η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να αποτρέψει την συντριπτική κι από τον πρώτο γύρο επικράτηση του υποψηφίου του ΜΑS, Λουίς Άρσε, είναι ξανά έτοιμη να προσφύγει στη βία για να πετύχει τους στόχους της. Ο Λουίς Καμάτσο, κυβερνήτης του κρατιδίου της Σάντα Κρους και στυλοβάτης του πραξικοπήματος του 2019, δήλωσε την Τρίτη πως “Στη Λα Πας θα πάμε μόνο για να ρίξουμε την τυρρανική κυβέρνηση”, Παράλληλα πρόσφερε “προστασία” σε όσους “καταδιώκονται από την κυβέρνηση”. Ήδη έξι ηγετικά στελέχη της φασιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης “La Resistencia” βρίσκονται υπό τη σκέπη της “Επιτροπής Πολιτών” της Σάντα Κρουζ.

Συμμάχους βρίσκουν οι πραξικοπηματίες φυσικά και στο εξωτερικό, αφού η ΕΕ, μέσω της εκπροσώπου του επιτρόπου εξωτερικών Ζοσέπ Μπορέλ, Ναμπίλα Μασράλι, χαρακτήρισε τα εντάλματα σύλληψης εναντίον τους ως “ανησυχητική εξέλιξη”, ζητώντας “οι πολιτικές διαφορές να επιλυθούν με διάλογο και συμφιλίωση”. Την ίδια ανησυχία εξέφρασε τη Δευτέρα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως και ο στενός σύμμαχος των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, ο πρόεδρος του οποίου, Λουίς Αλμάγρο, έκανε λόγο για “κατάχρηση των μηχανισμών της δικαιοσύνης”, ζητώντας παράλληλα την απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων.

Όλοι αυτοί οι λαλίστατοι δεν είχαν φυσικά τίποτε να πουν όταν επί ένα χρόνο η κυριαρχία των προστατευόμενων τους οδηγούσε σε 36 δολοφονίες, 800 τραυματίες, 1500 συλληφθέντες και εκατοντάδες άλλων διώξεων σε βάρος αντιφρονούντων.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: